Salam..sy 40week 1day.pttnya ari nie tarikh sy bersalin Tp xdk tnda2 nk bersalin.mcm mna yer

9 Balas

Dulu sy pergi kk, scan baby doc kata air ketuban cukup lagi, jd dia bg masa lg 1 week. Pastu dah cukup 1 week pon baby blm nk kua lg, terus pergi hosp serah diri(mindset doc nk bantu bersalin). Pastu admit doc cek bukaan tu br 1 cm, dia tlg tolak pintu rahim tu, sakit sikit la, start situ br ada turun tanda lendir jernih campur darah. Doc plan utk induce 6pg esoknya. Tp alhamdulillah xsempat induce baby nk kua dah. Huhuu. 1 hari jugak duk dlm wad bykkn berjalan, esok pg alhamdulillah bersalin. Awk baca Ya Fattah byk2 kali, lailahailla anta subhanaka inni kuntu minazzolimin. Semoga dipermudahkan urusan bersalin. Aamiin

kebiasaannyer klinik akn bg tarikh seminggu lagi..jika xbersalin juga dlm seminggu ni,serah diri kat hospital utk induce..puan blh rujuk kkia dan hospital utk tindakan seterusnya..dalam masa sama blh ikhtiar bykkn senaman bjalan atau jalan itik..

boleh tgok Tiktok Noren Rashid.. dia ade share cara nk cepatkan bukaan.. saya dulu pusing satu taman.. usually.. kalau xde Prob..ibu& bby xde mslh lain.. Dr akan bgi tarikh lagi 10 hari.. kalau dlm masa 10 hari x bersalin.. bru kena serah diri..

Banyakkan berjalan, light exercise, jalan itik, ketuk ketampi (Buat masa suami ada ya, in case apa apa berlaku & perlukan sokongan untuk elak jatuh)

Kk takde bagi tarikh serah diri ke ? Due saya 24/4 klau tk bersalin jgak , nurse sruh serah diri dekat hospital 30/4

kena g serah diri kt hospital sis.. takut baby lemas dlm perut/termakan najis dlm perut.. bahaya tu klau jdi cmtu

better bwa p hsptl buat check up tkut baby lmas d dlm..lps tu bykkn buat snman n bjln..

nurse yg checkup xbg tarikh serah diri ke..selalu dah overdue KK bagi tarikh.

KK tempat sy kena serah diri ikut tarikh due date..