cara makan duphaston 10 mg

slm semua. saya ke klinik swasta mnggu lepas untuk scan baby kerana saya cek upt positive.. sy pregnant 8 mnggu tp dr scan belum nampak apa2 lg.. dr bagi sy ubat duphaston 10 mg selama seminggu (sehari 3 kali makan) dan minta saya dtg lagi 2 mnggu utk repeat scan.. krna sy ada pglmn 😭 sblm ni sbyk 2 kali.. jd dr bg hbat ni.. tp harini sy beli smdiri ubat ni di farmasi..#pleasehelp jadi boleh x semua ibu2 cerita cara mkn ubat ini dan knpa ibu2 smua kne mkn ubat ni#firstmom #bantusharing

cara makan duphaston 10 mg
18 Balas

ubat ni sy tak berani beli sendiri. Sy makan yg doc prescribed selama 2 minggu. Wajib habiskan. sekali sehari makan ubat ni. ubat ni ubat hormon utk sesiapa yg ada ancaman keguguran; spotting/ bleeding dan ada sejarah keguguran . Sy ada brownish spotting di awal kehamilan, doktor prescribed ubat ni untuk 2 minggu. Tak sampai 2 minggu, spotting dah takde. Banyakkan bedrest, jngan angkat berat, jangan buat aktiviti berat, minum air kosong secukupnya

Saye pregnant 14minggu sekarang.. mase kandungan 10minggu doc bg duphaston ni untuk kuatkan rahim sbb saye ade sejarah keguguran kandungan sebelum ni mase saye mengandung 7minggu lebih.. lepas tu pregnancy kali ni awal2 haritu ade bleeding sikit few times.. so doc bagi ubat ni dan kene consume sampai hbs.. 2 kali sehari.. pagi dan malam before tidur.. alhamdulillah now ok dah.. no more bleeding..

saya ari tu ada spotting coklat dan bgtau kat doc sy ada sejarah keguguran doc bg ne kena habiskan dlm masa 5 hari..1 papan tu..syukur hbs ubat tu takda apa2 lg spotting keluar..harap2 kandungan kita semua baik2..ada baiknya sis makan yg doc bagi je sebab kita tak tau sampai bila kena makan tu sebab setiap org berbeza masalah..dan doc akan tengok mcm mna sama ada teruskan bg ubat tu atau tak

saya makan ubat ni dari kandungan 5week sampai 15week sebab ada sejarah keguguran 3x. Memula gi klinik swasta de bagi, then habis saya beli sendiri kat farmasi. Ubat ni untuk kuatkan kandungan dalam rahim dan boleh juga untuk buat turun darah if kandungan tak menjadi. Saya makn ubat ni sebiji pagi sebiji malm.

2y ago

rasa setiap farmasi ada beza skit2 je tapi hari tu sya beli 1kotak rm75

Cara makan tu kena tanya doktor sebab setiap orang punya keperluan berbeza. Saya dulu doktor prescribe 2 kali sehari sebab pernah keguguran. Kalau doktor dah pernah suruh awak 3 kali sehari, kena tanya balik perlu atau tak teruskan macam tu. Tak boleh ambil dos ikut orang lain.

Setahu saya ubat ni kuatkan rahim bagi awal kandungan yg selalu bleeding biasa dr o&g dekat hospital yg bgi.mcm sekrng awl pregnat smpi 23 minggu ke ats bru dr stopkn sbb function die nk kuatkn rahim jgn smpai bleeding byk dn xgugur. Klau lebih 3 kali gugur itu yg dr sarankan makan.

Pengalaman sy mkn ubat ni semasa 2014 kandungan luar rahim. Klinik xdpt deteck kandungan luar rahim.. masuk bulan ke4 mengandung bleeding teruk dan refer pakar dpt ubat ni.. ubat ni dikatakn utk stop bleeding, dptkn morning sickness dan kuatkn rahim.

Ubat ni kena makan ikut prescription doktor rasanya..sebab setiap org berbeza dos yang disyorkan oleh dokter..kalau farmasi dekat tempat saya ubat ni tak boleh beli sebarangan..cuma yang ada surat doktor je boleh beli sbb ubat terkawal..

Ubat nie tak blh nk beli sndri dkt farmasi . Sbb tak silap sye klau mkn ubt nie tanpa pantauan doc , berkemungkinan ada side efek nyaa . Sbb tu ubat nie perluuu penerangan doc .

7hari x 3kali = 21biji puan kena makan untuk seminggu.. sepatutnya dos dah ckup x perlu tambah atau makan sendiri.. sebab ubat ni hanya prescribe doc shj..