langkah pecegahan nasihat dan penjagaan bersalin selepas caeser mengandung

skrng sy sdg pregnant ank kedua 9 minggu sy nak tnya sebelom ni sy mengandung ank pertama caeser then skrng ank sy yg pertama umur baru 10 bulan apa langkah penjagaan atau bagaimana cara nak menjaga kandungan sy yg baru ni agar sy dpt melahirkannya dgn selamat mohon nasihat dan penerangan

1 Balas

first..puan kena tahu risiko jika mengandung kurang 2 tahun dari bersalin czer..kebanyakan risiko2 tidak dapat dielakkan contoh- 1) placenta previa/accreta- uri terlekat di parut dalam rahim bekas czer-risiko pendarahan jika berlaku contraction 2) risiko uterine rupture- luka pembedahan tak sembuh lagi dari dalam, bila rahim makin membesar, tempat parut tu makin menipis, ada risiko rahim terbuka dan pecah bila2 masa apa2 pun sy doakan terbaik utk puan. kita manusia mampu beritahu ikut ilmu yg ada saja, selebihnya atas kuasa tuhan