Wean off ank pertama

Salam mommy2..sy nk tnya ank sy skrng dlm fasa nk wean off ..umur dia skrng 2thn 2bln..dh dlam sminggu tak bf..tp mslhnya skrng dlm sminggu tu asyik menangis dan mengamuk..apa yg prlu sy lakukan😥😥 #weanoff #sybuntu

7 Balas

normal sis..nnt dia back to normal blk..ats bdk ambik masa..sbb bg bdk bkn perkara mudah sbb dh terbiasa.sy pn Bru je lepas susu..dlm smnggu tu die meragam serba x kena..mogok xnak tido siang n mcm protes.x lame tu bile slow talk ngn dia n ckp dh besar..blh mnum sndiri n bg air y dia suka alhamdulillah..kdg kne berkeras mmg kesian tp tulh bile nk dpt adik kne berkorban y mne lbh penting..lgpun 2 tahun tu dah besar

1y ago

xde pe..cume awk kena pandai ambik ati dia..alih perhatian dia dgn mkn ngn minuman lain..nnt slow2 insyaAllah dia blh terima

kalau dia mengamuk tu normal puan...try mintak ayahnya pujuk bg minum air kosong bg mkn snack ke...nnti lelm dia ok.. biasa mengamuk dan sedih sgt tu bila dia teringat... mcm ank sy ritu mcmtula... bila husben take over jg dan pujuk..lm2 dia ok bila kata tak boleh mnyusu lg...kena bg dia bz dgn mcm2 aktiviti..nnti dia dh leka..dia dh blh adapt lupakan mnyusu dia akn ok...tak murung dh..fightimm✊🏻🔥

Normal .. sy ambik masa hampir sebulan utk anak okay dan tdur dgn sndiri.. sbbnya waktu tdur tak dapat mengempeng.. so mmg diorg akan merengek menangis... Time tdur just attract dia dgn bnda lain.. sembang2, peluk2 dia... dan blh jdi makan masa berjam jam utk dia tdor.. utk sementara shj.. dh berjaya wean off nnti, tak smpai 15 min dia lelap sendiri.. cekal hati ye ibu..

normal sis.. seminggu tidur lewat waktu mlm.. pukul 2-3 pagi baru tidur.. mengamuk.. biasa lah.. dia rasa rutin tu asing bagi dia.. dah biasa menyusu kan.. lama lama dia akan ok.. jgn risau.. sy pujuk pujuk lah dia jugak time tu.. kesian anak.. peluk selalu..

tq semua tapi bg sy xsemudah tu..ank dh 2kali demam dlm fasa weanoff ni😭😭dgn org pon xnk wlaupon bapaknya sndri ..sminggu ni smpai sy burnout terukk pujuk peluk pon xjalan..mkn pon xnk dia punya protes tu

normal sis .. anak saya haritu pn mcmtu jugak , lama2 nnti dia ok ..

1y ago

ni first time nk hdap mcmni tu mcm tkut skit..lagi2 prangai dia dh xmcm biasa ..senang citer mcm kmurungan main2 pon tak

normal