Sy prgnant 24 mnggu..tp hb low,dgn ada GDM..sblm ni sy mkn iberet sebiji sehari..

Skrg doc tambah dos utk sy..jd 2 biji iberet sy kna mkn sehari.perlu ke sy mkn 2 bji sekaligus @ mkn sebiji dulu pgi.kmdian lgi sebiji tghri @ mlm?ada yg alami mcm sy x?mohon pencerahan

2 Balas

Sis kita sama, tapi saya takde gdm. Saya sbb hb low, doktor sarankan start checkup mggu lpas saya kne makan 2 biji iberet. Doktor ckp zat besi dalam badan saya tak ckup kuat sbb sblum ni ambik sbjik, so kne ambik 2 bijik plak, next checkup doktor nak tgok hb saya naik ke tak, lepastu kalau tak naik jgk dia akan refer pakar untuk tukar ubat pada saya la. Cara makan saya ikut hari kadang pagi ambik sebijik, pastu malam sebelum tdur sebjik lagi. Ada hari saya lupa ambik time pagi tu. Malam terus saya makan 2 bijik sekaligus, doktor saya kata boleh ikut suka ambik mcm mne pon, janji 2 bijik.

2y ago

Laa yeke sis? Makan depan nurse uisyyy, kenapa dorang tak caya ke kita makan kot vitamin yg dorang bagi, bukan langsung tak makan. Nak buat camne kan dah makan tapi tetap hb tak naik, anak serap zat besi banyak dari mak dia😩

kat label pek ubat tu tulis: 1 biji, 2 kali sehari ke atau 2 biji sekali sehari?

2y ago

Ye saya faham keadaan sis, sbb kita sama situasi kne makan 2 bijik, sbb badan tak ckup terima 1 bijik😌