nak tahu

Skarang usia kandungan 14 minggu lbh. Air gula x minum lagi... Macam mana nak tahu kalu ada siptom2 kecing manis masa prenat ..berat dh 65 tinggi 150cm

9 Balas

Antara simptom GDM atau kencing manis, berat badan naik mendadak and bila scan baby besar. Awk kena kawal makan manis. Nasi pun effect juga kalau amik portion yg banyak sbb gula tinggi. Better dari skrg awk jaga makan, sebab nanti bila nak buat MGTT then kantoi GDM, lagi laaa kena monitor BSP pula setiap 2 minggu n kena selalu jumpa doc. Agak menyusahkan mummy sebenarnya kalau dh kantoi masa 1st MGTT lagi. Takecare👌

Jagalah cara pemakanan dengan baik. Boleh guna konsep suku-suku separuh spt disarankan KKM. Ingat, mkan utk seorang bukan utk dua org ye. Wlaupun dlm rahim ada baby, jumlah kalori tak boleh lebih2. Sekali dah sangkut Gdm, sehari 4x kena ulang p klinik, klau klinik izinkan buat bsp sendiri dkat rumah takpe sbab ada setengah klinik tak benarkan buat sendiri, takut ibu2 tipu result.

Beli alat cek gula dlm darah..cek selepas 8 jam puasa, dri malam sampai pgi (stop makan pukul 11 malam, kul 8 pgi cek gula dlm darah) if bawah 5.3 normal, lepas tu breakfast, 2 jam lepas breakfast cek lagi..if bawah 6.5 normal. Lepas tu 2 jam lepas lunch cek lg, if bawah 6.5 normal, 2 jam lepas dinner cek lg..huhuhu...if atas dri tu = gula dlm darah tinggi.

4y ago

Doc sy bg pagi bawah 5.3..tgahari ptg malam bawah 6.7 normal...okay la tggi sikit dr 6.5 tu...tp selalu tak lebih pn..hari nak buat bsp makan x berapa pon...hari biasa makan mcm biasa..😅😅hari buat bsp je disiplin sikit..😂

Sy dah minum dua kali dh, sbb berat naik mendadak dlm sebulan, dh 2 bulan berturut2, naik dlm 3 kilo lebih. Mulanya sy tk pyh pun mnum air gula sbb nurse ckp tkde risiko kncing manis, lps berat naik mendadak terus kena suruh mnum air gula. First mnum result ok, second ni tktau lg. Bru mnum smlm heheh, selera mkn kuat sgt kot

Better awak control mkn mknn mnis sementara wktu ni. Sblm mnum air gula. Sbb bila kantoi mmg leceh, kalo amek 2mggu sekali tu mmg myusahkan kita la nak ulang alik klinik 4kali dlm sehari. So mcm sy monitor bsp monthly shj. Lega sbb bacaan cntik stiap bln. Ahad ni last buat bsp, sblm bersalin.

Sis bahaya tauu kena kencing manis masa hamil ni..sis cuba produk Nufiya ni..insyallah kencing manis n sakit2 sis tu akan terubat laa..bnyk kebaikan Nufiya ni klu sis nak tau..klu sis nak pm jer k..0189292507

4y ago

Ambik merepek camni lagi bahaya

Kencing yg kerap dan dahaga yg keterlaluan semasa tidur waktu mlm, tekak rasa kering sgt jika terjaga lewat mlm.

saya pun sma mcm puan, sy mnggu dpn d suru mnum air gula sbb berat sy dlm 2 mnggu naik 3 kilo

Berat 65kg, tinggi 150..mcm terlebih berat dah tu, kene kawal pemakanan