PENAT MASA MENGANDUNG

Siapa tak de rasa penat masa mengandung ? Tak wajar ke kita penat ? Tak relevan ke orang mengandung banyak berehat ??

14 Balas

Sedihkan bila ada org tk fhm 🥹 ada yg siap ckp, "ala alahan tu semua mind set je". Ni bang*ng jenis apa pun tk thu 😭. Dia fikir kita nk sgt kena alahan tu. Eeeee geram je aku. Dh sis, sis tkyah fikir org kata apa, yg menghadapnya kita bukan diorg. Yang pnt nya kita bukan diorg. Duk banding2 kn org dgn dia lak. Mcm badan dia dgn kita sama pula masa pregnant. Mak ayah kita pun lain, ada hati kata sama semua perempuan pregnant. Sekeh juga kepala. Emo pula 🤣🤣🤣 saya mmg anti dgn org2 yang selalu guna ayat "aku dulu okay je". "aku dulu boleh je buat keje". Ni mmg panas bila dgr aishhhh. Apa2 pun sis, sis fokus kat diri sis, sbb untuk anak kita juga sis. Pnt rehat je. Nk kata mls, lantak pi. Stay happy sis

normal sis.. kdg manusia ssh nk fhm dgn manusia lain.klau lelaki lain la kire blh lg sbb dia x pernah rasa penat peknen tu camne..klau kena baru tau nk hadap.. tp pompuan sama pompuan..bkn dieorg x pernah peknen.bile kena kt kite mcm2 komplen..Suh jgn ikut perasaan..bt2 x memahami y dieorg hebat blh lalui..walhal 2 Kali 5 je..tersadai jgk.bt xtau je sis..sy ni kdg dh lali mmg bt mcm nyamuk lalu kt telinga malas nk layan

10h ago

kann..pastu time pregnen ni laa ada time bole jd pelupa..kadang otak jem..blur2 mcm tu la.. trus kene cop lembab ngn pemalas wakk..saboo je leer..

Ye betol.. preggy memg penat.. kdg2 ngntok jgak.. tp kne tgk situasi.. klu awak tgh bkerja, mcm x ssuai plak tbe2 awak nk layankn penat & ngntok tu.. sbb kesian kt kwn2 skerja yg lain.. lg plak klu tugasan tu bsangkut paut.. slalu nye sye akan cpt2 settle kn tugasan sye, then bru rehat dlm 10 min.. klu kt rumah, memg sye rehat btol2.. ble larat je bru wat keje rumah..

7h ago

suami sya mmng suruh sya rehat je spnjng mngdung . dari awal pregnant dia ambik alih keje rumah . kalu dia blik keje tk larat nak masak order pnda je tk pom kluar g mkn . smpai lah sya selamat bersalin . tipu lah sya rehat je kdg bosan jgk duk sje . sapu2x rumah mask jgk kdg2x . tpi suami sya tk prnh pksa . dia ckp kalu ltih rehat je . kdg bile dia rase nk tdo dia ajak sya sekali suruh tdo .

memang penat sis.. sye perut kecil 8w TU smpai 21w penat sangat2.. gagah kan juga.. sebab org xpeknen xfaham.. tp bile perut sye dh besar baru nak care.. baru nak ckp eh jangan nnt penat.. tp terbalik bila perut sye dh besar sye xrase teruk sgt.. tp 9w smpai 21w TU yg xnmpk perut TU. rase penat sungguh.. sabar ye sis..kite sebagai ibu ni memang kuat 💪

penat weyy . msa trim1, sy klw dh baring mmg x larat nk bngun dh . trim 2 ok sikit. trim3 lagila penatt alahan dh hlg hari2 msk siang mlm, cuci bju sidai bju, kms rumah. smpai bengkak kaki 😩. bila dduk main fon dan psg tv, husb kata bestnya duk rumahhh xda bt ap2 nak je aku hempuk kepala dia guna btg pyapu hri2. 😂😭😭

Wajar penat dan cepat letih..lepas makan pun boleh jadi tak larat..kena rehat dulu perut..sy pregnant anak keempat..macam kain buruk dari mula smp skrg dah minggu 18..suami sgt memahami..banyak kerja rumah dia yg buat..balik kerja terus g dapur, homework anak2 semua die ambik tau..ringan sikit mental time mengandung ni

sy tak dpt nk rehat yg cukup since skrg 27 minggu kandungan kembar,masih ada toddler 2 tahun yg nk kne jaga ....penat jgn ckp la ..urusan rumah tangga, hantar ank lain ke sekola, masak, gosok baju, basuh baju...tp kalau x larat n sakit, sy stop...sy utamakan kesihatan ...huhu....

normal sis penat masa mengandung sbb janin sedang membesar.kita perlukn byak rehat.if paksa badan,blh miscarriage.tu tak campur lg dgn yg alahan teruk.mcm kain buruk je nk buat apa tak boleh.bangun je muntah2 adehh

sy br je masuk trimester 2...tu pon masih letih ..masa trimester 1 dlu..duduk kjp je pon dah letih.bdn mintak baring...hahaha...penah je suami bising tp sy buat pekak je...hahaha..mls nk argue..

normal sis saya time rehat lepas hantar anak skolah cepat2 masak pastu rehat agak2 xlarat anak pon saya cuti kn skolah..agak2 KLU umh bersepah saya abaikan janji suami FHM