Anak tak berak²

Siapa sini anak sampi dua minggu tak berak,normal ke..anak saya dah 28hari dekat rumah,tapi tak berak dah 2minggu normal ke.

8 Balas

Tak normal puan. Untuk anak sihat sekurangnya sehari sekali. Paling tidak 2 hari, masuk hari ke 3 kena pantau. Ada banyak sebab kenapa dia mcmtu. Mungkin kurang air, indigestion (sembelit), dan byk lagi sebab. Baru baru ni ada parent yang dtg clinic anak umur 2 tahun, tak berak 3 hari mmg selalu mcmtu. Dia ada baca article saya tulis jd dia terus dtg clinic. Anak sebenarnya nak berak tp mungkin leka bermain (day 1), masuk hari kedua nak berak tp teran nak keluar tu sakit sebab taik awal keras (day 2) , hari ketiga tak tahan sgt berak juga tapi sakit bontot (day 3). Lama lama anak tu mcm trauma nak berak sebab sakit tu tahan sampai 3 hari atau lebih. Bila tanya parents, sebab dari baby dia biasakan mcmtu sebab org ckp normal. Takut ada masalah yang lebih which is lubang bontot baby luka jadi setiap kali sembuh dia akn makin ketat / kecil. Makin susah berak dan sakit. Kena stimulate bontot atau lebih baik terus ke clinic berdekatan. Nanti blh minta pump air kat bontot bg keluar yang keras tu atau tengok apa doctor anda ckp ya.

ank sye 4hri xberak on dh rsau.. seminggu trus g klinik...skng.. masuk hri 4 xberak...saya bg ubat lembut najis.. klu still.xberak smpai 7hri...msuk ubat bontot

kalau tak berak sampai seminggu pun dah kena pergi jumpa doktor sis. better jumpa cepat sbb dah 2 minggu dah pun mmg tak normal la

lamanya.. sy anak x berak sehari pun risau dh..jumpa doktor terus.. bahaya najis lama dlm perut

kalau fully bf sekalipon. tp kalau dah smpai 2mggu tak normal sis. bawak ke klinik

baik tgk doc for professional opinion :)

1y ago

saya dah bawa dah jumpa doktor, sebelum nak g jumpa doktor pagi tu saya ada main kayuh² mcm basikal dekat kaki ank..smpi klinik berak plk dah anak.. syukur lah anak dah berak..tapi najis dia MCM seakan nak sembelit dia meneran pon menangis lubang dubur dia merah² sekali doktor dah pnggil saya trus cakap..anak dah berak tapi najis MCM nk cair seakan nak kering.. doktor trus suruh tukar susu..risau anak nak sembelit..saya pon tukar lah susu.. alhamdulillah anak saya dah berak macam biasa dah..tak sembelit dah

better jumpa doktor