Baby kena berak sekurangnya sekali sehari (normal)

Banyak yang cakap normal tak berak sampai 2-3 hari sebab BF atau campur. Sebenarnya tidak normal ya. Tapi jangan panik, bkn bermaksud ia sesuatu yang membahayakan. Jangan normal kan benda yang tidak. Cuba sebaiknya untuk bagi bayi berak sekurangnya sehari sekali. Cuba urutan perut dan gerakan kaki. Biasanya bayi tak berak mungkin kekurangan susu (dehydration). Semasa BF mungkin kita tak sedar ataupun menyusu botol kita perlu periksa semula berapa byk dia minum sehari. #bantusharing #infobayi #infoanaksehat

14 Balas

Hi everyone. Ada yang saya baca normal baby tak berak 10-12 hari sebab BF. Just because it happen regularly does not mean it is normal or even healthy. You want a healthy baby? Regulate ur baby poo time. Train your baby since small. REAL DOCTOR case study: Parent dtg jumpa doctor,kata anak tak berak and ada baca article kata tak normal. Few questions ask: conclusion is: Parent mmg dari baby kecik dah ‘biasa’ kan baby tak berak berhari hari sebab byk kata normal. 48% of chances that either your baby is dehydrated ,and 70% that ‘normal’ kan anak tak berak akan beri kesan bila besar. Bila dah jadi habit, tahan berak. Sampai berak awal tu keras susah keluar sebab dah pass 3 days, bila tak tahan terpaksa berak juga tp actually sakit. Did u know that everytime berak after so long tak berak, bila pedih akan jadi luka,bila luka dalam everytime heal akan lebih kecil lubang tu. Makin kecil lubang = makin susah nak berak which takes longer days to poo. So what happen? Thankfully the patient still tak teruk keadaan. Masih boleh pump air masuk bg lembut poo awal and keluar. Kena makan ubat poo juga bg regulate balik to 3 days max or daily. Ask yourself, do u want to take that chance for ur baby? What if makin teruk ? Are u willing to see your baby go through pain? If yes then sure, be my guest. Normal kan benda tak sihat. Oh and this case not the first one. Byk je case mcmni.

Hi semua. Kebanyakan doktor akan ckp normal sebab tak nak ibu panik. Generally, a healthy baby poop once a day Bf atau Fm. Ya mmg nutrien akan diserap dalam badan,itu gunanya susu untuk supply nutrien. Majority baby BF yang ada masalah 2-3 hari tak berak. And doktor/nurse akan ckp ‘normal’. Kemungkinan susu badan ibu tak cukup supply kepada baby and if doc/nurse ckp mcmtu kepada ibu, nanti ibu panik dan akan lebih tak cukup. Jadi untuk make sure tk jd mcmtu, semua akan ckp normal. What can we do as a Bf mum? -keep calm and BF as demand -alert on milk supply and intake -alert on poop and pee daily -check tears baby ada tak bila nangis -kulit baby kering tak -ubun okay tak atau lekuk -taik mata banyak atau sikit -berat baby okay tak -how thick is our own milk (cair sgt means cara pemakanan kita kena adjust) All this can help to monitor how healthy ur baby are. 👍

1y ago

Kalau taik mata penuh sampai jadi selaput tutup mata, itu tanda dehydration

kan... sy pun rasa mcm tu. bagi bayi yg 6 bulan ke atas, dah makan, hatta masih breastfeeding, still juga perlu poop at least once a day. nie lagi kalau yg minum susu formula, mesti kena juga poop once a day. kalau x poop, something somewhere wrong. sy pernah alami, di rumah bila saya jaga anak sy, elok saja die poop lpas makan sbb mmg sy bg die makan byk, susu pun ikut time. bila hantar pengasuh, she told me she finished her food, she done with milk, but yet no poop.... something fishy there. n I caught her not giving properly milk cause she don't want to go wash n changing my baby. so make sure, ur baby daily intake is equal to output.

1y ago

Bf atau Fm, lagi sihat baby kalau poo sehari sekali. 👍 paling lambat 2 hari but on the 3rd day patut berjaga jaga. Kena check balik kalau kurang minum ke tak. Bagus sis make sure baby poop and bery alert on your baby 👍👍👍

lekuk ke? anak saya ada reflux..snow x jln..tukar enfalac ar jd sembelit..ni pakar suruh tukar frisolac ar.. alhamdulillah..berak..tp byk kali sehari..lebih 5x... ni hydration ke? risau saya dia kurang zat .. muntah dah kurang..tp itulaa.. berak pulak..nak.kata cirit pun x kot.. entahlaa sbb najis dia kuning cair pekat x berketul².... okayke ni? kesian sbb lahirnya 2.6kg je. doc nak umur dia 2bln nanti kene 4.2-4.8kg.. hish..risau saya..

1y ago

don't think too much mommy. anak saya lahir 2.75kg, checkup dua bulan berat cuma 3.6kg. nurse kata okay je sebab dah naik almost sekilo dari berat masa lahir. cuma checkup 3 bulan nurse pesan biar berat tu at least 4.5kg sebab biasa baby growth spurt dia masa nak beralih dari dua bulan ke tiga bulan. yang penting anak sihat dan aktif.

Saya jumpa doktor sebab baby 2-3 hari belum berak. Tapi mmg kebiasaannya memang dia akan berak 2-3 hari. Doktor cakap, itu semua normal. Tak semua baby akan sama. Ada yang baby berak sehari sekali, ada yang berak 2-3 hari sekali. Bergantung pada baby tu, konsisten ke tak. Tang tak normal kalau jenis berak sehari sekali, tiba tiba 3-4hari tak berak berak. Tu baru tak normal and perlu refer doktor.

Anak sy penah dan selalu xberak smpai 3&4 hari msa dia umo 1-6 bln sbb dia susu badan byk kita sbagai ibu risau sbb dgr org ckp xnormal xberak la klo dah lama sgt jadi pegi lah tya dr skali tya dktor dia ckp normal dan biasa sgt sbb baby serap nutrien dlm badan kat susu tu

1y ago

There is a reason doctor cakap ‘normal’ because if not the ER is going to be filled with worried mothers. Ada byk factor to determine normal or not for a baby. Generally, a baby that poop once a day is a healthier baby. Paling lama 2 days.masuk 3rd day kena alert in terms of sufficient milk intake/cleanliness etc. Nutrien mmg akan diserap dalam badan whether its FM or BF.

sis klu baby br lahir pla mcm mn..ank sya kuning tp risau pla dr klur LR nk dkt 24 jam br ia berak..kencing dlm 12 jam..mslah skrg baby kning tp kerap bg ssu 2 jam..ssh btul ia nk mbuang wlpn kcing,klu berak lagi la ssh cuma baby kerap kntut ..dah kah normal?

1y ago

Kalau dalam masa 1-2 hari okay lagi. Masuk hari ketiga kena check baby minum kerap tp berapa byk quantity(boleh check umbun baby), kencing okay tak. Boleh buat urutan perut baby, gerak kaki baby arah jam. Boleh tengok youtube senaman perut baby. Nanti digestion system baby akn improve better.

Ank sy bf + s26 yg pink tu. Ritu sy tgk dia akan berak 2,3 hari. Ni dh 3hari still tk berak. Risau plk sy. Sy ada buat lebihkan air yg mcm puan ckp ni. Kadang tu dia hbs kn susu fm. Kadang tu tk. Tp dia lebih kepada bf. Still ok ke ye?

1y ago

Kencing okay tak? Generally healthy baby poop once a day. Paling lama 2 days. Masuk 3rd day kena alert in terms of berapa banyak dia minum/kebersihan botol mcmtu. Kalau Bf milk lagi bagus untuk baby. Check berapa kerap minum if susu BF and blh check dehydration level. Kulit dia kering tak/nangis keluar air mata/ada taik mata byk tak/perut kembung tak. Ni salah satu cara untuk check.

baby saya 5 bulan ada sikit lekuk kat ubun2, minum susu fm, 6oz, 6 scoop 180ml water. minum 6 kali sehari... najis hijau gelap, berak 2 3 hari. so what should i do?

1y ago

Sorry 4m dah bagi makan selain susu ke?

pernh bby sya nak masuk 2minggu tak berak fully bf...pegi klnk.nurse ckp normal kalo bf..ermm...lps tu dia berak najis cair tak keras tp bnyk..haha