Kencing Manis

Siapa kat sini first pregnancy kencing manis?? Sy down gilaaa. 2minggi sekali kena check up. DR Suh beli machine glucose meter untuk bsp. Siapa tahu kt mana tmpt beli yg mur mur.

30 Balas

Masa pregnant lepas sy ada gdm. Mmg beli je alat tu kt farmasi. Sbb sehari kena amik darah 4x kan. Rasa mcm buang masa sgt kalau nak ulang alik klinik. Lgpn xmahal pn, xsampai rm100. Ckp je kt farmasi nk beli alat cek gula. Nnti dia bg mesin dia, jarum, strip, alkohol swap. Semua tu sekali beli je keculi strip dia sbb ada 15pcs je 1 kotak

5y ago

Bukan cucuk pakai jarum bsr sis. Jarum dia kita just tekan klik sekali je. Utk lukakn sikit je jari tu. Pastu kita picit jari bg darah kuar sikit. Jarum tu pn satu set dgn mesin dia.

Masa 1st kena tu, saya stress jugak sbb overthinking. Pastu husband positifkan saya.. Then byk tanya org yg kene gdm gak.. So mcm okay la.. Layan kan je la.. Just jaga mkn.. N beli test tu kat farmasi lagi better la. Saya pun xnk buat bsp kat kk sbb penat la nk ulang alik, the masa checkup baby just review kat doc je..

Sy ada gdm on diet control. Dah bersalin dah. Baby 3.25kg. Overdue sehari. Normal induce. Control makan je. Fikir positive. Bila gdm ni doc bg perhatian lebih sbb setiap 2 mggu kena check up. Setiap bulan scan boleh tau perkembangan anak 😃

Sy 2x prgnant ni mmg suspek je kena kncg mnis.. Mmg tiap 2mggu kena g check up doc.. Mesin glucose kt farmasi ade jual.. Jenama ONE TOUCH hrge siap pralatan dia sume mse tu rm100 lbih.. Xingt da brpe.. Strip test dia yg mhal rm45 25pcs..

Bli d pharmacy sis.. Bli brand accu check.. Accurate skit.. Dkt hospital pun guna jnama tu.. 1st bli mmg da mahal skit la.. Saya that day almost rm200.. Msin tu mahal.. Lpas dr tu top up strip & jarum jer bila hbs.. Strip tu yg mahal..

Sy bli kt Lazada harga 130 tp set siap ngn jarum sekali.. bli satu2 Mahal.. bren accu-chek.. klu nk bli kne tngok btl2.. ade yg bacaan bkn dlm mmol.. lbh baik beli dri ulang alik kk.. next pregnancy barang DH ade..

Saya pon ade cume nurse kate terkawal lgi.. Cume kalau kencing manis ni dia x akan overdue.. Jage pemakanan tu je, sbln skli check bsp mmg penat ulang alik.. Tp positifkan diri.. Just 4 baby..

4y ago

sebulan sekali check bsp ok lah tu..sye dh deret seminggu kena checkup bsp..smpai suami tk dpt nk pg keje langsung..

Farmasi...ada jual kak...sy pun kena juga tapi x bli alat nya sebb mk dh ada... Gula sya pun dh ok tapi doktor stay lgi buat ujian bsp tu...

dr suh check kt rumah ke? best la...sy 2 minggu sekali kena g check kt klinik, dr x bg check kt rumah. btw, sy tgk kt shopee ade yg murah2...😊

5y ago

hehe..ye la, tp ok la bleh check kt umah dari ulang alik pegi klinik 4x sehari, esoknye g lg untuk review..xla trkejar2 masa..😊

Sy beli jenama one touch. Sume dlm rm100 je. Sekali beli je kecuali dia punya strip je sbb cpt abis. Kat mana² farmasi ada.