GDM SEMASA HAMIL

Siapa ibu yg sangkut gdm ? Rasa mcm down sangat. Risauu jugak pada baby 😭 Ada apa apa tips ke?

8 Balas

Fikir positif je sis. Sy first pregnancy dulu kene gdm gak mmg stress sgt2, lg2 msa tu kerap bleeding dr awal pregnancy, end up baby x survive sy trbranak wildan syurga msa baby 20w. Lesson learn, sis kene ubah pmikiran. Gdm bkn kslhn kkdg sbb hormon mngndung je. Sy awal dlu stress sbb ingtkan gdm ni mslh bsr smpai effect ke kndungan. Now tgh pregnant 2nd baby n 30w dh, Alhamdulillah x kene gdm lak kli ni. Effect dr first pregnancy experience, sy godek bnyk ilmu bkaitan hamil tuk 2nd pregnancy ni. Hrp2 slmt smpai lahir nnti.

Saya sebelum minum air gula 3.86 and lepas minum 10.0. Dr sendiri inform masa checkup, dia pelik kenapa saya ketawa masa dia inform saya sangkut 🤣 saya cakap ‘ala dah boleh agak’. Dia pun ikut gelak. Tapi dia check hba1c saya paras normal. BSP saya sebulan sekali. GDM on diet je, sebab bacaan saya tak pernah lebih 6.1. Saya kurangkan makan buah yg manis manis sgt. More to jambu batu. Jaga portion nasi. Buat diet suku suku separuh. Craving abc ke coklat ke saya makan je mcm biasa. Sekarang dah 32w.

Sy gdm on diet.. Buat bsp 2minggu skali.. Ok jer result.. So jgn stress.. Cool jer.. Cuma jaga makan jer.. So semua akan baik2. In syaa Allah.

tak perlu risau nnti akan ganggu pada beby . Tenang je jaga pemakanan biasa yg sangkut gdm masa hamil tu cuma pembawaan dari beby .

Sy pm misi msg sy lekat gdm after minum air gula ke dua.. mmg rase down. Skrg sy dh 32w. Hari niy first time kena buat BSP.

Xperlu down sbb dktr akn monitor. Selagi ikut advice dktr & misi, inshaAllah bby ok

Sya gdm juga, no worries, jaga pemakanan saja, monitor insulin resistance ikut diet, senang je

sy pun gdm..bykkn fikir positif..yg penting jaga pemakanan..ikut nasihat doktor..