Nak tanya ?

Siapa ibu mengandung belum ambik vaksin tapi due date dah dekat ? Due date saya 20/09 . Kalau nak bersalin pihak hospital ada tanya ada ambik vaksin tak ?

10 Balas

20/9 still lama lg tu. klu sy, bekas pesakit covid dan mengandung, sy sgt sgt sarankan suntik vaksin. Mmg nmpk beza bila kuarantin kt MAEPS, ibu mengandung yg tak ada vaksin lebih teruk keadaan sampai dihantar ke hospital. Sy walaupun baru dpt 1 dos, alhamdulillah badan sy tk seteruk yg lain. Simptom pun cuma batuk saja.

3y ago

syukur alhamdullilah..sye dh lengkap 2 dos pfizer...first dos mse 32w3d...second dos 35w3d...due date sye 2/9...n skrg sye dh 36w...dri pengalaman sye yg lpas..sye biase akn bslin time 37w...so far alhamdullilah sye xde mslh lain time prenancy

Kandungan saya dah 33 weeks 4 day tapi doc suruh saya ambik vaksin , doc dah register nama saya untuk ambil vaksin . Saya pun confuse nak ambik ke tak sebab ibu mengandung boleh ambik vaksin 14-33 weeks je . Doc register name saya pun dah lebih 33 weeks 🤦🏻‍♀️

3y ago

boleh je sis , saya pun ambek vaksin masa 33w , nanti 2dose hujung bulan ni , due saya 16/9 .. ☺️

Kandungan kena 14week-33week je boleh vaksin.. Risau ada risiko kt ibu n baby kalau vaksin above 33week.. Saya pun hold vaksin sbb due 2/9.. Lagipun saya antibodi lemahh risau saya demam.. Demam sikit pun dr kata kena paksa bersalin sbb risau kt baby..

puan dah tak boleh ambil vaksin puan sebab dah hampir 34weeks ..vaksin hanya untuk 14weeks hingga 33weeks sahaja..jika ambil atas 33weeks ada risiko tinggi untuk ibu dan anak jika badan tak sesuai..boleh consult doc ..

still boleh vaksin sister, Aku dah dpt tarikh sms Saya 33 weeks 4 hari, tapi Aku Tak dpt suntik sbb max 33 week shj dpt suntik, so pegawai kesihatan kata lebih baik dapatkan selepas bersalin

14-33weeks je boleh ambik vaksin , mungkin sebab awak pregnant dah lebih 33weeks thats why tak boleh vaksin dulu. so takde masalah 😉

saya 29week 4hari dah ambil satu dos vaksin ari tu alhamdulillah...

saya xambik pn due bln 10..ada 2 org doctor xsyorkan ambik

selebihnya kita tawakal kpd Allah s.w.t...

nak tanya ibu mengandung bole ker buat vaksin

3y ago

kne usia berapa Minggu ye kak bole vaksin