Dapat date vaksin tapi baru 9 minggu

Boleh ke vaksin kalau kandungan baru 9 minggu ye sebab before this tanya doktor semua cakap macam kena tunggu 14-32 minggu kan baru boleh tapi dekat mysejahtera dah dapat datenya 02/09 ini..siapa boleh bantu beri penjelasan #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

7 Balas

sy bru2 ni g vaksin.. diorg akan tnya, ada kemungkinan hamil ke.. sbb if early pregnancy diorg x rekemen utk ambil vaksin dlu.. risky.. tp that time i x pregnant pun.. so vaksin mcm biasa.. if possible, inform dlu doktor yg akan vaksin or sesiapa PIC jaga ppv tu yg awak preggy.. so that time boleh decide..

Ikutkan skrg tk kisah usia kandungan berapa pun boleh vaksin. TAPI klu ada history penyakit yg mcm merisaukan atau ada rasa was-was perlu vaksin atau tk, blh tny doktor. Kalau doktor rasa bahaya utk kandungan, tangguh tunggu kandungan dh besar sikit.

kalau dah nasihat doktor macam tu, awak tangguhkan je dulu tarikh tu..paling lama pun tunggu tarikh baru sebulan camtu..macam kakak saya ritu tangguh dulu dos1 dia sebab baru 10w. belum terlewat utk awak terima vaksin & complete 2 dose

sebenarnya guideline terbaru ni dah ramai doc ckp boleh je vaksin tanpa mengira berapa2 pun usia kandungan. tp kalau doc tempat sis dah nasihat utk tangguh, maka terpaksa lah sis ikut saranan doc.

Saya 9w haritu dah firstdose, ppv tempat sy kata boleh. Tapi ada tempat ppv below 14w tak boleh cucuk lagi... tapi awak pergi jelaa. So far kandungan alhamdulillah takde apape...

Boleh je vaksin ,saya baru smlm 9w, tapi alahan dia saya sakit kepala gila..dan la alahan mengandung campur pulak alahan vaksin 😩😩😩

better awk refer doktor nti. awal sgt tarikh vaksin awk. atau amik vaksin kt kk yg awk slalu chk up je sng..