Due date dah dekat

Hello mummy . Nak tanya kalau due dah nak overdue kita kene g hospital terus ke . Sebab due dah dekat tapi tanda ii nak bersalin takde lagi . Macam mana ye . #SeriusTanya

8 Balas

sama saya juga overdue, duedate 16/4 tapi tiada tanda2, da dapat surat dr untuk admit wad 22hb ni 41week time tu, seblum 22hb kena g kk cek jantung baby hari2 asto 22hb saya kena g hospital tu klu tkda tanda2, klu mcm tarikh sblum p hospital hari sabtu ahad, misi akan mai rumah masa sabtu ahad tuk cek jantung baby dan bp, insyallah dipermudahkan semuanya aamiin kena semangat positif yayyy

Check kk je dulu masa edd. Kalau takde masalah doc kk akan bagi tarikh serah diri. Sementara tu duduk rumah tggu tanda nak bersalin. Saya pun overdue masa checkup kk dia ckp air ketuban kotor terus dia suruh serah diri. Lastnya duduk ward 3 hari lepastu induce. Better sis duduk rumah drpd kena duduk ward.

setahu sye, if takdek tanda2 bersalin lgi sampai tarikh edd, still chckup ke klinik ibu anak. nnt doc sne akan chck dlu and kalau xdek pape masalah mungkin akn ade extend edd. bergantung pd kdaan semasa.

kalau overdue kena hari2 checkup dkt kk untuk check jantung baby x perlu ke hospital selagi x de tanda , extend 7 hari paling lewat dlm masa 7 hari kalau x de tanda juga baru kena induce.

Slalu nye kk akan bg tarikh ble kne peg.. hospital pun klu xde tnda2 bsalin lg, kdg dyorg suruh balik je mlainkn klu ibu/baby ada msalah then bru lah dyorg tahan..

continue je check up KK mcm biasa, sambil monitor tanda2 bersalin. kalau tak ada masalah sepanjang pregnancy, selalunya doktor akan bagi extend sampai at least 41w.

2mo ago

boleh sangat sis. paling kurang diorang maybe akan check bukaan ke atau CTG ke sebelum suruh balik. sekurang2nya lega hati kita bila tahu baby okay kat dalam kan.

Continue check up mcm biasa. Dh turun tanda baru pergi hospital sis.

check di kk dlu