Baby 1month +

Salam boleh bantu saya. Kenapa kulit anak saya jadi macam ni ye? Saya memang nak ke klinik but just nk tanya juga ibu ibu dalam ni kalau ada yang pernah hadapi masalah sama. Harap ada yang membantu.#firstbaby #ingintahu Terima kasih

Baby 1month +
8 Balas

ni macam eczema. kulit akan merengsa disebabkan alahan yang boleh trigger pada lapisan kulit. sy sendiri dah pun kena, sy x boleh makan guna tangan, kena detergent, nnt jd mcmni. if sis gi klinik nnt doc bg krim sapu. make sure sis pastikan minimukan benda2 yg boleh trigger pada eczema mcm sabun mndi, peluh(ruam), makanan. biasa kalau baby tu sabun atau suhu. goodluck sis, semoga baby sembuh :)

macam anak sy pernah kena dulu .. to pon sebab berpeluh naik ruam2 mcm to..sy cuba ikhtiar dgn cream dropolin n sabun mandian jenama cetaphil.. yg penting jgn tabur bedak.. alhamdulillah sembuh.. kadang baby ni dia mudah kena sama ada sabun mandian x sesuai @ faktor cuaca..

Mcam azema je ni sis.. Jgan sapu bedak nt melecet. Cari krim yg sesuai dgan dia. Klu blh jgn beli trus yg besar sbb kena thu apa yg dia serasi. Biasa ezema org akan cuba sabun semambu.

Mgkn x sesuai dengan shower gel.. Anak sy ada macam tu jgk rupa nya x sesuai dgn shower gel yg sy beli.. Pakai sebamed baru okay

Baby sy baru je kena.. sbb panas + showergel xsesuai.. pegi klinik doc bg krim dgn showergel.. xsmpai 3 hari hilang terus😊

kalau eczema pakai cream ceramide. jangan pakai cream yg ada steroid nanti kulit baby makin menipis

Lagi 1 sis pun xtahu dia alergic apa. Cek susu dia sesuai ke x

mcm ezema ,nti nk detail btl2 terus je tya doc dn nurae