7April 2024 37weeks 3hari

siapa dekat sini yang due 7april tapi dah bersalin ? berpaa berat baby korang ye? #ingintahu berat baby terkini saya dah 3.2kg , besar ke?

12 Balas

kadang scan tu xberapa tepat .. sy scan anak pertama dulu.. doktor ckp bby besar 4kg lebih .. doktor suruh sy brsalin czer .. sbb anak pertama dan besar .. sy xnak .. sy nk cuba bersalin normal .. last bersalin normal bby xsmpai 4kg pun .. anak no 2 pun sama jgk ..doktor ckp besar .. tp bersalin xbesar pun .. tp sy nasihatkan .. nk dekat bersalin ni jgn mkn manis manis .. nnti bby cepat besar ...

2mo ago

try la yunk .. sy dari anak pertama amal tu .. keluarga sy sama jgk klau pregnant mkn minyk kelapa dara ..

anak first saya waktu 37weeks3hari bersalin berat scan 2.9kg tapi keluar 3.2kg tuh pun melahir normal vaccuum and sangkut bahu ... dah bersalin lepas seminit baru nangis terus tolak ke nursery saya dah keluar hospital baby masih di hospital lambat keluar sehari sebab pantau anak ... tapi Alhamdulillah semua okay jer ...

2mo ago

Nak tau juga apa dr buat kalau sangkut bahu. My mom pernah juga mcm ni. Masa lahirkan adik bongsu. Mak i kecik je petit. Tapi baby besar, dr pulak tgk anak no4 dia cakap boleh ni normal walaupun besar. Tapi masalah nya adik i. 5.5 kg 😂 dah sangkut kat bahu. Dr terpaksa patahkan bahu dia sbb dah lemas. Dia kena masuk nicu 2 minggu nak bagi bahu dia heal. Sekarang dh besar dh 19tahun.

Ikut kata doktor. Kalau doktor kata normal, normal. Kalau doktor kata besar, besar. Sebab setiap ibu mengandung kondisinya tak sama. Tak boleh nak samakan. Untuk saya sendiri, 3.2kg pada 37 weeks tu besar. Saya tak boleh bersalin normal. Doktor akan advice saya untuk czer.

2mo ago

@Nursyakila Suhaidi, faham perasaan mommy. Macam saya bersalin 37 weeks, berat baby 2.4kg, Alhamdulillah. Last checkup masa 36 weeks tu berat baby 2.25 kg. Waktu ni saya dah cuak sebab doktor kata kalau saya nak bersalin normal, berat baby 2.5kg tu just nice untuk saya. Atas 2.5kg high chance untuk csec sebab tulang pelvic saya kecik. Cuba awak dan suami bincang dengan doktor awak apa possibility delivery method yang sesuai untuk awak. Semoga dipermudahkan urusan awak 🌹

ikut kata doc, kalau doc ckp bsar yes besar. mcm kes saya, last scan dlu masa 38w+ dh 3.6kg, doctor xbg extend edd sbb baby bsar. last baby kluar 40w3d 3.93kg, emergency czer 😂.

2mo ago

semangat Beno bdn Dy . hihihi

boleh refer chart ni. sebab EFW melalui scan boleh ada plus minus 15%, jadi 3.2kg tu, boleh jadi mana2 antara 2.7-3.6kg. boleh jadi besar, boleh jadi masih normal.

2mo ago

sis @erina, table ni tunjuk anggaran berat untuk 90th percentile. kalau anggaran berat baby lebih dari 90th percentile, kira baby tu besar untuk usia dia. column pertama tu usia kandungan waktu scan tu, dalam minggu. then kita asian, jadi lepas tu tengok column last sekali. kalau anggaran berat baby lebih dari tu, maksudnya most probably baby kita besar.

sama la due kita sis . tapi sy belum bersalin lg . berat bby kita lebih kurang sbb sy ad gdm jd xley overdue 6 hb kena serah diri dh nnt . xpa sis bby beso sihat 😍

saya 37w due 5.4 dh selamat bersalin isnin haritu. berat last scan kt pac 3kg. bila keluar 2.9kg je. tp putus nyawa jugak nk teran tu 😂

ikut kata doktor...mcm saya masa scan 3.6kg tp bila bersalin berat baby 3kg je...saya bersalin 40w n bersalin normal...

sy due 4 april ..scan last week (37week) baby 2.6kg je ..3.2kg tu mcm besar jugak tu ..tpi kalau doktor normal okey jee

Saya due 8/4 . Minggu lepas 36 weeks berat baby masih 2.5kg dr kata okay sbb saya kecik ja orangnya heheh