Penyususan baby

siapa ade pengalaman baby taknak menyusu badan . sy selalu demam kerana bengkak susu .

2 Balas

hai sis. pertama kali baby bukan taknak menyusu. kalau baby dah kenal botol dia akan jd nipple confuse. kita sebagai ibu kena train dia menyusu. kita macam coach nak ajar dia cara latching susu yg betul. cuba offer nipple tiap kali nak menyusu then kalau rasa susu badan dah berat sis boleh buat jadual pam 2-3jam sekali. ataupun sis boleh buat power pumping,oral stimulation di mulut,skin-to-skin peluk baby bagi baby kenal bau badan ibu. insyallah baby sendiri yg nak menyusu. semoga berjaya yee sis 🤗

mmg besar cabaran nak menyusu badan sis..ibu kena byk sabar..jgn putus asa.. sis cuba try bgi bby nyusu bdn kalau sis rasa bby dah ada tanda lapar..jgn tggu bby dah menangis kelaparan.. bgkak susu sis boleh tuam guna tuala yg d basah dgn air suam.. perah dan simpan cara yg betol utk bby yer..pam susu kena ekot jam juga yer sis spya x bengkak