Placenta previa type 4

Siapa ada pengalaman PP type 4? Masa saya 29 week berlaku bleeding, lepas too pergi ke hospital, so saya di masukkan ke labour room, dan di beri 2 kali suntikan matang paru2 baby. Saya berada dalam labour room hampir 12 jam tiada berlaku pendarahan. Lepas too saya di tahan wad, kalau ikot doctor hingga bersalin tpi saya berkeras nak balik jadi sign borang AOR, saya duduk wad seminggu sahaja. Saya dah sebulan bedrest dan tiada berlaku bleeding. Tpi doctor ada bg surat untuk admit ward. Boleh ke saya pergi lagi dan lewat masuk wad? Baru2 ni pergi KK doctor tak nak scan... jadi saya buat keputusan utk scan di klinik swasta nak pastikan kedudukan uri pada hari isnin ini... ade sebarang bahaya ke? Sebab skrg bby dah 34weeks dan pergerakan baby pon normal....

1 Balas

pp type 4 paling bahaya. sbb tu kena bed rest dekat hospital je. bila start contraction boleh bleeding byk dalam bbrape minit je dan risiko kematian ibu/baby sgt tinggi. sbb tu doktor sruh standby dalam ward in case berlaku labour boleh tolak masuk bilik bedah terus dan cukup alatan. kalau takda tanda bersalin biasa by 37-38 minggu baby matang doktor akan operate awl

4y ago

mekasih... alhamdulillah saya sekarang anak saya nak masok 3 bulan. bleeding masa minggu 35... rumah dekat dgn hospital terus emer czer