Positif covid

Siapa ada pengalaman positif covid semasa hamil? Macam mana ibu ibu handle.. ada tips tak untuk turunkan panas? Dah 5 hari demam on off.. pkrc sini pulak penuh, kena kuarantin dekat rumah sahaja sekarang.. tolonggggggggg

Positif covid
13 Balas

sy ada pengalaman..+ve covid masa 15minggu, 17/8/21 start demam.. 18/8/21 test pakai test kit & +ve..19/8/21 pergi cac..symptom batuk & sakit tekak je tp sb preggy doc suruh standby pergi maeps serdang..tngu ambulance dtg ambik..sampai sana, kena ambik darah & scan paru2..stage 3..nmpk simple tp dh ada jangkitan kt paru2..tp alhmdlh darah ok, xde kuman so treatment dia kena cucuk herparin (ubat cair darah) utk stage 3,4,5.. tiap2 hari cucuk sb doc tkut darah beku..risiko utk preggy bila kena covid..yg lain doc bg ubat cair kahak & selesema je..then suruh minum air byk..sana sejuk ye, so mitos je ckp ddk tmpt panas kuman mati..sana mmg xkena matahari sb kena kurung dlm bngunan..hari2 mkn mcm biasa, smpi habis quarantin..last day 27/8/21, check darah sekali lg..tgk ada kuman ke x, darah cantik so 28/8 discharge..if risau better pergi maeps sb doc pantau kaw2 kat sna..ramai jiran katil sblh xde symptom tp check darah & paru2 dah stage 3-4..trus kena hantar hospital..so nasihat sy, pantau betul2 symptom awk..rasa xsdp tu trus cari doc..jangan tnggu lama2 sb kta fikir utk baby jgk..kena jaga2..itu je pegalaman sy..

3y ago

haah betul..wad exora 2..kat sna aircond sejuk spnjg masa..tp sy ad jgk dgr org lain ckp wad exora depan2 tu aircond xkuat..wad kami je kuat..mmg sejuk dia kurg sikit je dr tmpt luar utk jumpa doc & nurse tu..lain smpi ke mlm full blast..tp dia mcm ada rest kejap..tiba2 slow..tu pn blum smpt panas dh full blast balik..mmg duk dlm selimut jela keje

sy takde pengalaman sis. tp mungkin sis boleh cuba saranan di bawah. ini saya dpt dri pengalaman kawan saya. sis cuba ikut kesesuaian diri sis ya. Rawatan segera :- Perbyk kn minum air 1.kelapa+lemon+garam+madu 2.sedut wap pns cengkih. Longgar kn salur pernafasan(kena buat kerap kali) 3.ambik vit c, habbatus sawda,madu,lemon suam. 4. Rawat masalah yg ada spt demam mkn panadol,selsema ambik ubat selsema,batuk ambik ubat batuk. Beli je kat farmasi. 5. Kunyah cengkih. Minum air rendaman cengkih. 6.Oximeter dan oksigen portable standby kat rmh. Incase oksigen turun segera ke hosp

3y ago

maaf ye sy tak galakkan untuk awk sedut wap panas cengkih tu tau. kalau minum takpe lagi. sbb ia melibatkan paru2. paru2 awk tengah bekerja keras untuk bernafas lepastu awk hirup wap panas yg boleh menyebabkan keradangan pada saluran penafasan awk.

Saya pregnant 10 minggu masa kena covid, dengan simptom covid + morning sickness bercampur. Teruk betul. Beritahu doctor kita pregnant dan doctor akan prescribe ubat terpilih. PCM okay to take. Makan as usual, asid folic pon ambil juga ya. Dari segi pemakanan, elak makanan sejuk dan berminyak. Nanti batuk teruk!! 😣 Jangan buka aircond, have a proper ventilation ya. Banyakkan minum air juga. Pantau SpO2 dan temperature setiap waktu ya. If ada kesukaran bernafas cepat2 dapatkan medical assistance. Semoga cepat sembuh 🙏🏻

Dr pengalaman sy, kena berpanas kt rumah. Jgn buka aircond, kalau kipas buka paling perlahan. Sbb nk lawan covid skrg ni kena kt tmpt panas. Buka tingkap luas luas, singkap langsir kasi cahaya matahari masuk rumah. Makan panadol 2 biji ikut kekerapan yg disarankan, minum air lemon suam tanpa gula. Banyakkan minum air suam atau panas. Koolfever pun membantu masa tidur. Vitamin C ambik setiap hari. Air masak kena byk minum, tk pelah sampai asyik rasa nk kencing janji badan tu cukup air.

3y ago

terbaca komen yg kata mitos saja kena berpanas tu dan sy tk setuju, sbb suami sy covid stage plg teruk (stage 5). masa kuarantin di rumah, psg kipas saja pun suami dh sesak nafas. bila follow up kt CAC, kena marah sbb mmg tk boleh bersejuk. covid plg cepat merebak. sy pun kuarantin di maeps utk tmpt khas org mengandung, sejuk cuma dkt bahagian luar di mana tmpt utk berjumpa dgn doktor dan nurse. mereka pakai PPE, jadi sy faham aircond sejuk kt luar lebih kepada keselesaan mereka. di tmpt tidur tkdelah sejuk pun. sy kt sana setiap malam tidur berpanasan berpeluh sedikit angin pun tk kena. aircond ada tp tk setiap masa bukak.

saya disahkan +ve C19 pd usia kandungan 37 minggu...2 hari selepas terima 2nd dose vaksin pfizer...simpton saya waktu tu cuma batuk dan demam..alhamdulillah demam saya tak lama...cuma 2 hari sahaja...yang paling teruk ialah deria bau saya hilang hampir sebulan sampikan bau baby pun saya tak boleh hidu...tpi alhamdulillah 2 minggu lepas melahirkan Allah sembuhkan deria bau saya...nikmatnya dapat hidu bau baby 🥰

3y ago

Puan beranak czer kah?kene berpisah dengan anak ye, bile bersalin time positif covid?

makan vitamin c,makan panadol,kalau batuk mkan ubat batuk,minum aiq masak bagi bnyak..dan hidu bunga cengkih..lpastu mkan nasi jugk klau x lalu pon..nnti tkot kita letih nk lawan pnyakit tu..susu minum jugak..sya jugak bekas psakit covid and stay hspital 8 hari..skrang alhamdulillah dh sihat..sis jngn give up tau..lwan ok. klau qasa penat gtau bhagian cAc ataupun mntak suami hntar ke hspital cpat2

3y ago

Terima kasih atas tipnya.. sangat membantu 😊😊

sy masih dalam pemantauan di hospital sudah hari ke 8, akibat positif covid di usia kandungan 37 minggu, cume simptom demam, n da kebah, masuk hospital cume batuk n selsema, lps tu hilang deria rase n bau, sy cube minom bnyk air n mmg akn ke toilet selalu untuk buang haba dlm bdn, time demam tempoh hari, n mental kne kuat, buat mcm biasa je.. kne fikir positif je..jangan bnyk pk sgt..

saya pregnant 8 minggu kene covid.. dr just bagi ubat batuk je.. tapi Kene kerap mandi, minum air lemon suam, hidu rebusan air cengkih yg ni Kene kerap buat.. pastu paksa makan walaupun tak lalu.. utk bagi tenaga.. pastikan ada oximeter kat rumah.. kalau rasa sesak nafas terus je pegi cac atau hospital.. semoga dapat membantu awak.. semoga awak cepat sembuh

3y ago

amiinn terima kasih sis.. saya doktor just bagi ubat demam je..

saya baru lepas habis tempoh kuarantin semalam Sya pregnant 8bulan pofitiv covid demam on off seminggu saya minum air lemon campur cengkih setiap hari dengan amal kn vitamin c and rajin bngun tkleh nk layan kan sangat sakit takleh nk baring selalu nanti demam makin larut

saya takdak pengalaman kena covid tapi saya ada pengalaman demam yg teruk menggeletar dan sebagainya dan saya tak suka makan ubat kecuali terpaksa. saya minum air je banyak banyak banyakkan makan ikan bawang putih.