Positif covid

Mcm mana nak buat kalau positif covid ? Kena kuarantin kat rumah atau hospital ye ?

9 Balas

Symptom awak teruk x? Kalau demam on off with slight flu n cough, quarantine kt rumah. Tp awak kena pantau juga oxygen level awak, in case kalau tiba2 ada sesak nafas ke, oxygen level drop ke, call hospital cepat2. Update kt MySejahtera juga status awak supaya KKM take note akan kondisi awak. X silap sy KKM akan call tanya awak juga symptom teruk atau x. Kalau teruk br quarantine kt hospital.

kwn sya bru2 kena induce 2kali then x jalan jg.. akhirnya kena operate , 36minggu dia positive covid , demam panas.. oksigen drop to 90%.. ada asthma & air ketuban kurang.. kalo simptom x teruk bole kat rumah, tp kena pantau btul2 terutama kalo demam teruk dan paras oksigen menurun..

Call bilik gerakan daerah tmpat tinggal utk maklum dan respon pantas.. Utk kes yg tgh mngandung kmungkina besar akan kena pegi pusat kuarantin atau hospital..bergantung pada penilaian dr kat cac.. Kebanyakkan kt hospital, sbb berisiko..

2y ago

Alhamdulilah saya dah selesai kuarantin di hospital 2 hari 😄

sy pun pregnant 36 weeks +ve 4hri da kuaratin kt rmh tpi KKM akn call pantau tnya keadaan mcm mne dan memang kena sediakan oxymeter kt rmh ....

Hiii, saya baru positif 36 minggu harini. Saya diarahkn untuk kuarantin dekat rumah. Demam jenis on off.. awak kuarantin dekat rumah ke hospital eh?

sye skrg tgh kurantin +ve covid. .kandungn 24w. .anak 2 org pon +ve gak. .doakan sye dan anak2 bby cepat sihat. .

2y ago

mekasih

Kalau ibu mengandung selalunya kena admit hospital untuk pemantauan oleh doktor

Kalau kuarantin kat rumah wajib beli oxymeter untuk pantau oxygen level

rumah je sis