GDM WAKTU HAMIL

Siapa ada pengalaman minum air gula sangkut. Tapi tiap kali bila buat bsp, bacaan normal je semua 4, 5 je. Kadang siap hypo 3.6 je. Padahal xde diet gula pun. Mesin pun beli dari kk.

2 Balas

saya. saya underweight. bfr pregnant 36kg je. memang tak suka benda benda manis, tapi eh sangkut pula, macam tak percaya. dua kali repeat minum air gula sebab doc tak percaya saya sangkut air gula. bacaan air gula 11.8 & 11.0. buat bsp tiap 2 minggu ok je cantik normal. kadang hormon pregnant. macam saya mak saya ada kencing manis, so possible untuk saya kena tu memang ada. now dah third trimester berat pun dah nak 50kg. so far bsp still ok la. doa je yang baik baik. kadang kita tak expect benda tu. bak kata orang, dah nak kena. macam saya minum juga manis manis sebab since preggy ni suka sangat yang manis, tapi cover balik dengan minum air kosong banyak banyak, makan sayur tiap hari.

9mo ago

masa awal awal tahu sangkut dulu down juga la so saya cut yang manis manis. portion makan pun sikit sikit je berani ambil. tapi now dah third trimester saya makan je semua, sebab kerap sangat lapar so memang tak boleh nak tahan. makan je macam biasa. tapi lebihkan sayur, buah & air kosong. lebihkan makanan yang sihat sihat untuk cover balik. kadang sebab hormon pregnancy. lepas bersalin akan hilang

Macam saya juga. Sebelum preggy pun mmg rajin buat bsp sebab my mom ada diabetes, alang2 check kan dia kita check juga diri kita saja nk tau tp result normal. Bila preggy sangkut air gula 9 lebih. Buat bsp every 2 week result pun normal je 4 5 & takda cut makan pun. Dah consult doctor & dia kata normal shj result bsp kalau begitu sometimes sebab pembawakan so dia tak on ubat or insulin. Nanti lepas bersalin ada check lagi kalau normal okay dah tuu jgn risau. Sebelum ni saya anak first tak sangkut pun. Baby kalini manis sgt orangnya kut 😆