10 minggu. tapi scan nampak kantung saja..

siapa ada pengalaman mcm ni.. risau.. ##ingintahu firsttime

4 Balas

Macam saya sis, saya week 5 scan nmpak kntung, pstu week 8 still nmpak kantung. klinik nk buat surat pakar, saya kata nk hold dulu, smpai la week 11, masih kosong . Saya dah redha dah masa tuu. terus call hsbnd, hsbd setuju je rujuk pakar. Esk tu sya bwak surat ke pakar O&G hospital. Masa tu dia bagi temujanji je, kira lagi 2 minggu dari tarikh saya amik appment tu. Tapi masa saya amik aptment nurse di situ pesan, klau ada sebarang bleeding terus ke emrgncy. Lepas 2 hari macam tu dri saya amik apptment, saya kluar spotting pink2 je, terus hsbnd bawak ke emrgncy sbb kerap kluar and saya kencing keluar darah ketul2 kecil tu. Sampai emrgncy doc scn semua amik air kencing, darah semua. doc ckp ni tanda kantung nak jatuh, sbb sblum ni kantung sya bulat cntik je, tapi masa bleeding, dia dah sedikit melengkung. Doc suruh sya balik, sbb result darah kencing semua okey. Dia pesan klau heavy bleeding n kantung kluar prgi balik dan bawak kantung. Pkl 4 sya msk emrgncy pkl 7 ptg mcm tu dh dischrge. Balik tu sya makan and terus tdo dlm pukul 9 mcm tu. Pkl 2.30 pagi, tengah tido, perut saya sakit sangat2 dengan skli skit pinggang, saya smpai tak boleh bangun dan saya kecut hsbd tngh tido dgn tarik baju dia sekuat hati, Menangis2 sbb saya tak boleh bngun dan takut nk bangun. Hsbnd papah, ke blik air, tapi tak sngka, darah meleleh dah dkt peha, masuk blik air, sya kencing, terus rasa darah makin bnyak, rupanya kantung baby sya dah tergantung di vigina. Saya tarik slowly and hsbnd letak dlm plstik. Trus hsbnd bawak sya ke emrgncy, and dorg tnya2, terus kena tolak ke wad bersalin Darah tak yah cerita, kain saya smpai basah. 😅. Di wad bersalin, saya kena masuk mulut itik, doc tarik something, dia kata saya tarik ye, saya tarik ye. seramm, dgn kena cek bukaan, bukaan saya pun terbuka, kena la sedas ubat kecut rahim, dia cek semua kena puasa lagi, sbb klau ada sisa kena masuk bilik bedah pulak. Nasib clear semuaa. Alhamdullilah sebulan dah ,

2021 pregnant kali pertama.. 12 minggu scan pertama kali nampak baby kat dlm tapi size dia MCM baru 7mnggu x de degupan jantung .. kali ke 2 scan 14 minggu.. hanya kantong sja yg makin besar baby kat dlm stop membesar sejak minggu ke7 dan da jatuh tapi x de tanda² keguguran x prna ad pendarahan atau sakit ² perut smpi lah minggu ke14 alami pendarahan tapi x teruk selama 10 hari hanya menitik sngt sikit kata doc kandungan x jadi kena keluar kn bayi tapi tula kami MSI mengharap kn keajaiban minta tunggu2 minggu lgi.. smpi la 12 hri kemudian pendarahan sngt teruk tiba2 dari pgi ke ptg.. kat hos doc da bantu keluar kn bayi sepatutnya 16 minggu da usia .. .. janin pn kami bawa PLG mak brsi kn janin terkejut mak tngk kantong saja yg ada janin x de langsung .. .. pengalaman perit tahun lalu anak pertama ..

saya pun sama sis.haritu scan 8weeks4dsys.hanya kantung kelihatan.janin tiada.dr.swasta bagi surat pergi hospital kerajaan.scan kat sana sama juga.kantung saja ada.janin tiada.terus jumpa pakar sakit puan juga.scan dari bawah.tetap kantung saja ada.and usia kantung macam kecik dr.sakit puan cakap.macam tak betul dengan scan.dia cakap ada 3kemungkinan.bagi ubat penguat rahim.dalam masa 2minggu pergi hospital lagi jumpa dr.pakar sakit puan.kalau masih kantung saja mereka akan cuci rahim.kita hadapi ujian yang sama sis.saya hari2 cuba kuatkan diri and cakap kat diri saya 2minggu lagi janin pasti akan kelihatan.saya doakan kandungan sis juga baik2🙏🙏

2y ago

ada.keluar spotting coklat.dari 25hb haritu.sampai sekarang.tapi tak banyak.macam kita habis period keluar warna coklat tu.saya tanya dr.pakar sakit puan haritu.dia cakap kalau keluar spotting coklat tu tiada kaitan juga.kalau sis macam mana?ada keluar apa2?

sya 7w kntung ksong jgak...nnti rpeat hrap ada sinar la..aritu ggur sbb kntung ksong mcm ni jgak...hrp kli ni ada sinar buat sya..moga Allah prmudahkan urusan kita smua..🤲