Bayi kecil dari usia kandungan

Siapa ada pengalaman bayi dlm kandungan kecil..sy skrg 36week..td scan bayi dlm 2.2kg..esk kena refer hospital..ap yg doktor akan buat ye?

5 Balas

sama mcam saya, masa 36w pegi kk scan doct ckp bby kecik so refer O&G... tpi bila p scan spital, doct ckap bby ok je, tgk dari perkembangan graph bby apa semua... doct kata boleh jadi baby kecik sbb, saya pun bdan kecik je or ada kemungkinan lain baby depress kt dlam so xmembesar... so doct sarankan saya induce utk bersalin awal minggu ni, tapi nnti 23/2 ni kena jumpa doçt O&G lgi untuk tarikh bersalin... takut ada, neves semua ada sbb ni 1st baby...Doakan saya dipermudahkan urusan bersalin nnti ye sis semua☺️

Sy xde pengalaman ..tp ada ibu sekali cekup dgn Sy mngu ni sama 36w baby nya 2.2kg shaja ..doc risau JDI doc scan BYK kali sbb xpuas hati ..Sy pun scan JgK mas 36w baby Sy 2.69kg normal la doc kata ..Sy just bgi kata2 semangat KT ibu tu spya dan semoga baby sihat walaupun berat xnorrmal ..nanti nk kena scan LGI 38w nti ..if normal Sy cekup 40w nanti ...

doktor akan monitor lagi. if baby awak ada peningkatan, boleh je bersalin ikut due. tapi kalau maintain je takda peningkatan, kena bersalin awal

sis bnykkn minum susu anmum cpt besar kn baby

mungkin doktor akan saran utk bersalin awal.