Bayi tidur dalam bilik ber'aircond'

Setiap malam kalau saya tidurkan anak saya yang baru usia 2bulan dalam bilik ber'aircond' dengan suhu 28c. Tapi saya pakai kan barut & bedung masa dia tidur. Dan kedudukan dia tidur betul2 bawah aircond jadi tak terus direct kearah dia. Boleh ke? Saya tidurkan dia dengan suhu aircond sebab risau terlalu panas kalau sekadar pasang kipas. Dengan cuaca sekarang tak menentu kan. Anak saya pula kerap peluh terutama sekali dibahagian kepala. Bila tanya doktor, tu normal. Tapi dalam masa yang sama saya risau juga sbb takut berlaku SIDS (minta dielakkan).

11 Balas
undefined profile icon
Tulis jawapan

kalau baby sis boleh tolerate xda masalah.. mcm bby sy xboleh.. letak je dlm aircond mesti kembung perut sy letak dia dlm suhu 28-30°c jgk kesian dia xslesa.. so sy pakai kipas je dekat dia..

4y ago

sy pun slalu letak minyak yu yee tu lepas tukar pampers tp still jgk kembung. alhamdulillah lepas xpasg econ terus xda masalah kembung perut bby sy pun 2 bln jgk.. sy pun xpasti sb xsemua bby sama ada yg boleh terima ada yg xboleh.. bergantung.. tp kita boleh dptkan pandangan doktor time checkup bby sis.