Baby perut kembung

Sesapa ade pengalaman baby perut kembung. Anak saya baru nak masuk 3minggu,,tapi hampir seminggu menangis malam2 sebab kembung perut. Kadang2 jadi anxiety bila dengar baby nangis ,,sampai x tahu macam mana nk pujuk bagi diam.#pleasehelp

6 Balas

Kalau guna minyak telon tu salah satu faktor , boleh tukar minyak telon untuk keserasian baby . Kadang minyak telon tak berapa panas untuk hilangkan kembung . Boleh juga guna teknik tekan perut baby pada lutut then pusing kan atau letak perut baby di atas kepala kena rambut pastikan barut buka then pusing . Saya 2 minggu tukar minyak telon sampai jumpa bau&co , yg lain tak serasi dgn baby saya . Sepanjang tu dia kembung . Lepas guna bau&co so far tak pernah lagi kembung perut sampai sekarang .

2y ago

ade pantang makan ape2 x selain tukar minyak telon?

anak sy pon kembong umur nk dkat 3mggu jgk. tp dia xmeragam. sy selalu letak minyak telon kt perut dia n urut i love u..then letak jgk kat blkg pelipat kaki sampai ke tapak kaki. blkg badan jgk. xsampai 5 minit mesti dia kentut atau berak

2y ago

sis guna minyak telon ape?

Cuba mommy urut perut bayi, lepas mandi tuam perut bayi, sendawakan lepas menyusu. Tapi pastikan mommy elak makan makanan yang terlalu pedas, masam. Ya saya pun kadang pening masa anak newborn kejap² kembung. Kadang dah jaga makan dah.

guna minyak telon yang sesuai , sbb anak sy sapu tu ja mesti dia terus kentut bertubi2 😂 mcm bunyi org tecirit dah , sian banyak sgt angin . klu perut kembung jgn pujuk bagi susu lagi tu buatkan baby muntah , cuba angkat dia dan tenangkan .

2y ago

gune minyak telon ape sis?

Sblum ni sye pkai minyak telon tpi mcm tk sesuai kt baby . Try pkai tasnem alhamdullilah sesuai walaupun mahal . Sbb haritu baby sye tk berak 4-5 hari lepas pkaai tu ok hari2 berak dan tkde kembung dah

2y ago

Aah betul trub tu mmg bekesan😅 first tknk beli sbb mhal tpi beli juga sbb nk turunkn kuning

urut perut dia.. buat urutan i love u.. urut juga betis & tapak kaki dia sblm tido mlm.. klau awak bf bby.. jaga mkn awak.. jgn ambil bnda yg berangin & sejuk

2y ago

okeyy awk..nanti sy try..tq2