Hi, sy dh 36w, bert baby 2.1kg,doc ckp kaki dgn perut baby kecil, kepala yg normal.. Mohon pndpt

7 Balas

utk ank first doctr sy cakap ok jer kecil tp jgn la kecil sgt smpai 1kg sahja . sya bersalin 37week 2.25 . awak bru 36week inshaallah boleh lg utk tmbh berat mkn yg brkhsiat . klau mmg kecik nti masa teran pastikan push sekali jer spya tak kena gunting episiotomi . bnykkn exercise utk mudah branak . doa pling pnting . dn wlpn kecil selagi dia sihat dn awak sihat alhamdulillah

Sy sama macam awak. 36 week baby 2.1 kg je. Sy topup makanan protein. Lebihkan lauk sayur gn ayam masa makan. Jaga makan brekfes, lunch and dinner tu. Lagi2 kalau bekerja. Prepare lah buah ke snack kacang2 ke. Dia kecik, tapi selagi ada growth okay dah (dr cakap). So, time scan 38 weeks. Berat baby ok sikit. Naik ke 2.5kg. Air pn minum secukupnya.

Sy pun mcm tu dlu.. tapi doktor sarankan banyak minum air, dan makan makanan sihat.. bnyk kan makan buah epal merah, bnyk kan makan sayur hijau, alhamdulillah baby keluar dgn sihat…

Hari ini petang tadi dapat tahu Dari doctor. Berat baby 3.1kg dgn 36w. doc pesan saya boleh siap prepare bag untuk labor bila masa . 🙈

Bnykkn mnum susu sis, mkn ice cream klau xde gdm. Mkn kntang n high protein diet.

Ye should be if 35weeks ke atas berat kena 2.5kg ke atas.

Jadi mcm mana anak sis? Okay ke