Keguguran Kali ketiga.

Sepatutnya dah 9 minggu tapi spotting dri first puasa. Harini dah keluar ketul. Tiga Kali gugur berturut2. Mula Mac 2022, second October 2022, harini Mac 2023. Perit rasa. Ada tip utk kuatkan rahim. Dah mkn ubat Dari lepas gugur sampai mengandung blk dahh. Tak missed folic acid Dan dusphaton. Ada tip tak selain mkn ubat.

1 Balas

salam takziah. first sekali kesihatan kita kena jaga dulu selain dari ubat. pemakanan kena jaga, amalkan gaya hidup sihat. elakkan semua fast food junk food, minuman makanan yg tinggi gula. pergi bersenam 2-3 kali seminggu. itu semua bagus utk kesihatan dalaman. folic acid mmg jgn tinggal. makan apa yg berkhasiat. kena faham juga duphaston ni bukan ubat kuat rahim tapi ubat untuk menyokong kehamilan yg terancam. kalau masih gugur, itu bukan salah ibu tapi kemungkinan tinggi janin yg mmg tak sihat. bila janin tak sihat ni, kita pun kena sihatkan diri juga dulu. suami pun perlu jaga kesihatan untuk hasilkan sperma yg sihat. dan kalau masih risau boleh terus berjumpa dgn doktor pakar sakit puan untuk minta check ovari. kes mcm saya ada pcos pun gugur juga sbb pcos ada lebih risiko untuk keguguran. jadi saya follow up pakar dan ambil ubat untuk kawal pcos dulu sebelum cuba untuk mengandung balik. Alhamdulillah stop ubat terus lekat. sepanjang ambil ubat mmg jaga kesihatan kaw kaw dgn suami. sama sama jaga inshaAllah moga dipermudahkan semua

2y ago

terima kasih utk nasihat Dan pandangan.