"Jangan tekanan jiwa boleh tak?"

Sepanjang kelahiran anak kedua yang baru berusia sebulan lebih, ini dah kali ketiga saya burn out. Tadi pagi lepas subuh, anak tak tidur. Tukar lampin sudah, menyusu sudah. Tapi masih tak nak tidur, merengek je. Saya cuba elak anak menangis kuat, takut suami terjaga. Bila dia terjaga, dia persoal banyak benda. Dah bagi susu belum, dah tukar lampin belum. Bila jawab dah semua, dia sambung tidur. Anak masih berjaga, dalam otak fikir selagi anak tak tidur aku akan dipersalahkan sebab anak masih merengek. Akhirnya saya tak tahan, pergi pukul diri sendiri. Saya tampar diri sendiri, saya tarik rambut sendiri. Macam nak gila tiap kali anak merengek. Bila suami terjaga, ye betul dia peluk saya. Tapi dia persoalkan "jangan tekanan jiwa macam ni boleh tak. Hari tu dah janji bla bla bla..." Saya keluar bilik, dalam otak dah fikir nak lari rumah. Tinggal anak biar bapaknya bela, kadang bagi dia jaga 10 minit dah tanya bila nak siap kerja. Pintu dah buka, tapi pada masa sama otak fikir takde tempat nak pergi. Kalau mati tengah jalan, anak-anak aku macam mana. Mampu ke bapaknya jaga macam aku jaga. Fikiran ni terus bermain sejak anak pertama. "Aku seorang yang gagal, mak yang teruk, isteri tak berguna, menyusahkan. Aku seorang mak yang pentingkan diri." Penat jaga emosi orang lain, emosi sendiri pun tak terjaga. Penat gembira kan orang lain, tapi banyak menipu diri sendiri. Keluarga jauh, tapi takkan nak susahkan keluarga pula kan. Sampai otak dah fikir nak buat benda yang tak sepatutnya. Penat.

1 Balas

1st, stop pkir kn prasaan org.. dahulu kan prasaan sis.. sbb sis yg hadap situasi nie.. u r doing a great job! bkn snang nk bg bby bhenti nanges.. sume org mlalui bnde yg sme.. so, sis bkn isteri/mak yg teruk or gagal.. sis struggle nk bg keselesaan utk bby sis.. sis da buat yg tbaik.. memg hal2 bby nie sume kne try n error.. ikut naseb, kdg bby diam, kdg bby mkin nanges.. sis luahkn je ape yg sis rse dkt hsband sis.. paksa dye bantu sis.. kjut dye klu dye selesa tdo.. bia dye tukar pmpers.. x yah pkir prasaan dye/ klu dye penat keje.. pkir prasaan sis dlu..