Kelas tambahan untuk anak 4tahun

Hi semua..sy ibu kpd seorang anak lelaki 3tahun. Sekarang anak sy enjoy half day play school, takda masalah pergi sekolah, his friends and teachers okay. Bagi sy, perkembangan dia OK, no bahasa alien. Boleh cakap dengan jelas apa yg dia nak, interaksi yg baik, boleh cakap dual language dalam sesetengah perkara, happy-go-lucky, sangat2 kurang tantrum tapi still ada at certain times..now that dia dah nak masuk 4tahun, sy terfikir nak hantar dia ke kelas mengaji quran and kelas 3M (mengira, menulis, membaca). Kelas on weekend, antaranya sebabnya ialah sy nk train untuk stay focus bila belajar. Di rumah, dia hanya nak belajar sekejap je lepastu nak main..Kelas tambahan ini on weekend intensif dan lebih 1-1 dengan guru berbanding di play school (next year akan upgrade to pre school). So, mommies daddies ada pendapat atau pengalaman sama? Adakah terlalu berat untuk dia yg baru nak masuk 4tahun? Dia dah banyak play at school...maybe?

7 Balas

Sy perasan anak pandai mengira, membaca, menulis awal ada masalah utk handle emosi, cpt tantrum. Kalau benda tak boleh buat cpt nangis. Pd saya umur mcm ni settlekan dari segi kawalan emosi, insyaAllah smp umur sepatutnya dia akan pandai yg lain2. Kita taknak awal2 ni anak stress dgn belajar sebab fitrah bdk2 ni bermain. Tapi apa2, sis lg kenal anak sis mcm mne.

For me the decision is up to you and your husband. Every couples have different parenting styles, different mindset, different vision and goals for their children. So do what's best for your child.

pendapat sy, kalau belajar sambil main ok. tp kalau playschool 5hari 2hari nak duduk belajar. bbrp minit mungkin blh, kalau jam takde la kot

Too early, your child would not enjoy his/her childhood. Children should get educational playing until 5. Don't stress your child brain.

Yang. Focus anak umur mcm tu mmg short. Tapi kalau awk nk juga hantar kelas xde masalah. Tapi kena ingat jgn sampai anak stress

Terlalu awal untuk kelas tambahan. Fitrah kanak-kanak memang bermain.. So, chill

2mo ago

betul..jgn bg die terlalu berat.dia msh kecik n masih long time.skarang tgh fasa msh dlm dunia bermain

tp klau nk antar mengaji dari awal it's ok..sgt baik