Ziarah baby

Hi semua, sy akan pantang sendiri dlu dkt rumah dalam dua minggu lepastu baru balik kampung sambung berpantang dekat sana. Mak sy ada cakap, ramai yg akan dtg ziarah baby sebab nh cucu sulung dia. gang² pencen, gang² masjid semua. so dapat byg, baby tu nanti org amik letak dkt ruang tamu. zaman² covid nh rasa mcm x relevan dah. rasa mcm nk tutup pintu ja x bagi org datang. siap mak pesan nnti kena pkai tudung klu ada org jenguk dlm bilik. dgn cuaca panas bahang, kena pkai tudung x dak privasi lgsg. risau pacik2 yg x dak common sense jenguk masuk bilik masa tgh bf baby. dgn manusia yg mai ziarah x kena masa. rasa x happy nk balik berpantang dkt kmpg. dk nampak dah bayangan mcm mana. tapi sbb cucu sulung terpaksa gak balik, and ikutan hati nk duduk kejap ja tapi x sampai hati dgn parents yg excited dgn cucu sulung, tuggu lama 5tahun lebih utk baby nh. 😭😭😭 kang terlebih² kena cop kurang ajar x jaga aib muka ayah plak klu p rebut baby tu time org dk gomol tenyeh ciom dia. stress rasa. cmna momy semua handle 😭😭😭 dah gtw parents a few time, siap bertegas lagi tapi mcm x diendah pn.

8 Balas

Awak cuba slow talk dengan parents, kalau orang nak datang jenguk, suruh datang lepas habis pantang. Kalau tak diendah, apa kata awak balik lepas habis pantang je. Sebab kalau awak balik, rasanya parents awak memang akan izinkan je orang2 datang rumah jenguk. Kalau awak tak nak stress, better pantang sendiri je kat rumah, anak dah sebulan nanti baru balik kampung. Memang risau dengan situasi sekarang, covid lagi, immune system baby pun masih lemah lagi. Takut orang2 yang datang duk cium2 baby ke kan. Nanti yang sakit anak kita, yang kena tanggung kita juga. Alhamdulillah, masa saya haritu, mak saya pun dah bagitau awal2 kat semua orang yang nak datang jenguk, boleh datang lepas saya habis pantang je.

1y ago

dah habis slow talk dah awk. dah 3x cakap. punya excited sampai ubah perabut dalam bilik so org mai jenguk bilik tu, x direct jenguk ke dalam. tapi thanks for suggestion, nnti nk ckp lagi sekali klu x dgr gak mmg nk drag balik lambat² after sebulan baby dah besar sikit. sbb ckp x mau consider kita as a mom kan hmmm

Faham sangat. Kadang kadang stress sebab dok mikir camna nak explain kat orang orang macam ni yang buat covid macam takda apa. Siap cakap “kalau nak fikir pasal covid, sampai bila bila la anak tu tak jumpa manusia kat luar”. Terkilan lagi kalau family yang cakap macam tu. Bukan taknak bawak jumpa orang tapi newborn baby kot, tengok dia selsema pun tak sanggup apa tah lagi kalau terdedah dengan covid.

1y ago

alangkah indahnya boleh je menjawap balik "bagus la x berjumpa manusia yg ntah datang dpd mana, dpd anak sakit kena covid" geram sungguh. diam kena pijak, bersuara x didengari plak ckp pelik² kena cop kurang ajar plak

sye pun hri tu mcm nie.. sdare mara dtg bkumpul umah mak, jd nye sye tak blek umah mak stay je kt umah sye.. Dgn anak kuning lg.. kdg x tw la npe prangai dyorg nie.. klu yg muda2 elok je tnye kte dlu bley x nak dtg or ble2 bby da besar sikit dyorg nak dtg.. tp klu sdare mara yg brusia sikit nie kdg payah nak pham.. kte plak tkot mcm2 pnyakit skg nie..

1y ago

yess new mommy kan nak kena adapt. appointmnt kk pn dah separuh hari. balik nk rehat masa tula nk tidoq org mai plak. mlm baby dk melalak plak. hmm

Buat keputusan yg terbaik utk awak dan baby, bukannya utk org lain. Ingat, gelombang covid dengan varian baru dah menular skg. Kita kena hati2. Better jgn bg sesiapa dtg melawat dlm tempoh 3bulan pertama atau ikut mana yg awk nak. Bab2 mcm ni hanya IBU yg brsalin tu je yg boleh buat keputusan. Bagi parents awk fhm dgn keputusan awak.

sis duduk sekejap je kat kampung cakap la ada urusan tak settel lagi dkt rumah kene balik cepat... dtg tayah tidur kampung tak pun, sis sampai kampung lepas maghrib, balik rumah semula awal2 pagi

anak saya pun cucu sulong. saya ckp siap2 dekat mak saya xmau bg sapa2 ziarah lagi. tggu habis pantang. nasib mak n bapak saya ok ja.

awak kena tegas. sebab ibu berpantang perlu kan masa utk healing. bagitau mak awak. dan jgn bg org suka2 cium baby awak. bahaya.

xyah balik. pantang je terus kt rumah. ckp laki kata dia nak jaga. so xde la isu2 mcm tu timbul.

1y ago

hahaah okay gak tu guna nama laki kan awk. kita dgn laki ON ja haha 🤣🤣🤣