TTC after miscarriage

Hi semua. Sesiapa yang pernah miscarriage, berapa lama ambik masa untuk ttc semula? Thanks.

13 Balas

Saya gugur bulan 2 , bawah 12minggu . Orang kata habis darah tu dah boleh bersama , cepat lekat , tapi , saya taknak camtu . Sbb takut kalau kita takjaga dalaman badan kita selepas gugur , risiko untuk gugur tu lagi meningkat . Saya nak jaga dalaman badan saya terlebih dahulu , saya pantang mcm orang bersalin 44hari . Lepas mental dan fizikal saya rasa kuat , saya dan suami decide untuk usaha semula . Alhamdulillah lepas 3 bulan , saya pregnant . Alhamdulillah Masya Allah . Sekarang saya 31w . Semoga Puan cepat dikurniakan rezeki zuriat yg sihat lagi ya ? Saya doakan semua yg menanti zuriat selepas keguguran , allah gantikan cahaya zuriat yg sihat dan sempurna ... doakan urusan saya bersalin zuriat ini dipermudahkan ya .. Amin ..❤️

1y ago

Alhamdulillah. amin2. terima kasih atas doanya. semoga dipermudahkan urusan puan bersalin nanti. 😊

sy 6 bulan. Lepas gugur sy dan suami terus amalkan folic acid. Sy pantang gugur cara lama 44 hari makanan & 100 hari bersama suami. Lepas tu mmg prepare emosi, mental & fizikal bila mahu TTC semula. Kadang tak boleh fikir sgt nak TTC sbb nanti stress, kena enjoy moment bila bersama suami sepanjang proses tu. Alhamdullilah, skrg menunggu waktu kelahiran je ☺️

after 6m...ni paling bagus sbb rahim pon perlukan rehat juga. ikut je nasihat doc sarankan 😊 sy pon pnh miscarriage dlu masa tu kandungan dah nk masuk 5 bulan. tak buat DNC tapi berpantang juga mcm org bersalin normal. pastu bg rest slps 6m br rancang semula n alhamdulillah after 1 year dpt rezeki no2.

1y ago

ur wc fatin 😉

Saya dulu gugur pada 10minggu (dnc) & 4bulan selepas keguguran terus pregnant semula (ttc)..sekali cuba terus lekat,Alhamdulillah..sebelum mencuba tuu,4bulan tuu saya bebetul banyak rehat,pi mengurut & jaga makan.. Now baby dah lahir & berusia 6bulan💖

1y ago

Saya makan folic acid,susu kambing & soft gel minyak kelapa dara..mula saja TTC,saya bersama setiap 2 hari sekali (kira selang seli) bersama selepas period sehingga 1minggu sebelum period. Kemudian rest sebab process penempelan kemungkinan boleh berlaku..saya housewife memang saya banyak berehat selepas mencuba tuu & banyak makan telur rebus,susu & sayur.. Suami pula saya suruh makan folic acid,kawal gula & stop merokok kejap (sebulan) Kemudian terus lekat.. Alhamdulillah,Allah permudahkan. Saya cuma kongsi tips saja..jangan berhenti berdoa & berusaha..

saya miscarriage bulan 4 hari tu, 7 weeks.. kandungan x menjadi.. xde cuci rahim, just darah turun macam period.. alhamdulillah bulan 5 lekat balik (x period lepas miscarriage).. skrg dah 33 week

saye pregnant balik bulan seteresnya 21/2 - gugur 6w 27/3 - gugur 5w blighted ovum 22/4 - pregnant lg now nk masuk 36w

sy xpernah gugur tp pernah sekali chemical pregnancy dr awal kawin..lpastu 8bulan xlekat2 lg..doakan sy cepat hamil juga ya🥹

1y ago

moga ada rezeki awak untuk pregnant lagi. amin~~

macam saya 8 bulan lepas keguguran lekat balik... alhamdulillah yg sekarang dah 13 minggu...

tgk mscarriage tu mse bpe weeks/bln... klu masih bwh 12 weeks, ade yg next cycle da lekat blek..

Sy february gugur march lekat & alhamdulillah skarang dah 36w5d 🤭