Risauuu

Hi semua, Nak tyee, knp bila scan(usia 6 week) kat klinik swasta nampak kantung tapi bila scan(usia 7 week) kat kk tak nampak ape yer? Saya dah mule risau. Tapi alhamdulillah setakat ni tak de bleeding or spotting. Sape penah Ade pengalaman mcm sy ? ? #helpme

16 Balas

fikir yg baik2 je sis . kdg scan kt klinik xbpe jelas sbb tu mcm tu . sy pon mse mula2 dorg kata xd janin . lps tu scan ari lain kata ad janin plak tpi xd jntg . lps tu ckp tkot janin bkn dlm rahim tpi sangkut kt usus . pastu dorg reffer hos plak . hos check dri bwh kata xd msala . jntg pon nmpk je . janin pon dlm rahim doc kata . biase sis sbb msih awl lg janin ny . biase da sebulan atau sebln lebih bru nmpk jelas scan kt klinik .

5y ago

mksd ny janin brkembg . xblaku kegugurn . jika pndrhn janin xbrkembg sis

Saya pernah. Siang check upt, mlm p LA scan kat klinik swasta. Doc tu scan x nampak apa2, pastu dia scan ikut bawah pun x nampak apa2. Doc buat surat refer tuk scan ke mana2 klinik @ ke hospital. Esoknya Su terus ke hospital Serdang. Alhamdulillah doc pakar kat Serdang scan nampak kantung. 2mgg(16/8) repeat scan lg, still nampak kantung je tapi saiz kantung membesar. LG 2mgg(30/8) repeat scan alhamdulillah nampak jantung.

Masih kecik xnpk lg..sy pun mcm tu jgk aritu xcited ank first la konon nk scan la..skli scan kt klinik bayar tu xnpk ap,lpstu Dr tu suspek plk dh saya ni ada cyst..mgarut Dr tu,main tembak ja cakap..trus duk pkr mcm kamu la,risau la..smpai suami marah..lpstu p kk scan 6week dh npk kantung,8week mcmtu baru npk janin siap Dr tunjuk denyutan jantung bby lagi..skrg dh 17week alhamdulillah..

Sbb tu ramai yg syorkan kalau nk pegi scan di KK pergi masa kandungan 11weeks ke atas.. sbb kantung dh besar..blh nmpk jelas.. mesin dkt kk ntah tahun bila punya tk update.. saya scan di swasta siap blh dgr bunyi jantung masa 7weeks..pg KK 11weeks tak dgr bunyi jantung pun.. saba je la..lps dr tu mmg tk ke KK dah..huhuhu

Sama mcm sy..7week scan kat swasta nmpk kantung je..9week buka buku dn scan xnmpk apa2 kosong..minum air penuhkan pundi kencing pun still xnmpk jg..jd doc refer ke hospital besar utk scan dr bawah..kat sana nampak baby elok je dlm kantung tp xda jantung..😭doc suruh dtg lg 2minggu nk scan lagi skali..harap2 ada laa..😢😣

5y ago

Aminn...

Sbb tue dr imelda x galakkan scan awl2 sbb mcm nie la..dah start risau, lepas tue stress..bila stress xelok utk kndungan...sbb kdg2 bla awl sgt sesetgh org xnpk lg..ad yg 7w dh npk janin ad yg belum..

5y ago

yup. kadang2 stress tuh lah jd punca janin tak kuat. Bila nk scan jugak bawah 8minggu hati kena kental..kalau tak baik tggu 8minggu ke atas.

Biase scan kt kk x bape nmpak.. kalau scan swasta br nmpak. Sbb mesin kt kk x berape jelas kalau baby kecik. Mcm sy mase scan kt kl x nmpak ape just nmpak kedip2 jantung baby je..

sy pnah sis..scan 7 weeks 9 d klinik krajaan doc tak nmpak apa2. pg hospital besar pun sama tak nampak apa. syukur, bila 9 weeks baru boleh nampak. baby skarang dah 3 tahun.

masih awal lagi..saya semalam pergi scan 9week nampak kantung jugak..bile scan lagi baru nampak janin gerak2.. alhamdulillah

kecik lg..xperlu dirisaukn...ad aps ni kan..godek2 skit saiz beby besar mna msa week 6 n 7..