Minyak utk baby

Hi semua...Minyak apa nk beli utk baby eh ? Wajib x beli ? Sy tgok kdg2 ada yg beli vick vapourub rub tu. Tapi vick tu sy tgok ada 2 jenis..ada yg tulis baby balsem,tapi bila baca utk baby 3month ke atas...Satu lagi vick tu x de tulis apa2...Mnyak kayu putih yg org selalu guna tu pun boleh x?

35 Balas

Hai.. sy mula2 pakai minyak telon bidara... sapu kat bby setiap kali slpas mandi... bila bby dah 1 month ke 2 months selalu ja bby naghis meragam, hentak2 kaki, masa susukan bby, bby macam x selesa n naghis lagi.... bila selidik2 dan ada terbaca yg bby kena cari minyak yg serasi ngan badan dia... So start pada hari tu sy ajak suami beli minyak yuyee, mulanya x caya minyak ni sbb ada kes dlu tular sbb ada benda x halal dalam pati minyak ni kan,, ada yg kata karut ja bnda tu... so sy dgn yakinnya minyak ni halal, sapu la kat bby stiap kali slpas mandi pagi dan ptg... sapu sikit2 & urut lembut kat tapak kaki, belakang betis, kawasan pusat & perut plus belakang badan bby.. Alhamdulillah minyak yuyee ni sesuai ngan bby sy... lepas pakai dalam 4-5 jam tu bby akan kentut2.. berak pun kerap dlm sehari n bila naghis pun kadang2 ja sbb bby mintak burpkan, mintak susu, sbb lampin x selesa or sbb ngantuk..

Minyak yu ye je sis.bnyk membantu.vicks ada 2 jenis 1 untk baby tutp warna pink.1 lagi untk kanak2 and demasa tutpwarna hijau..tapi saya pakaikan je vicks yg tutp hijau tu anak saya ok..ikut pada anak sis.kadang ada anak pakai minyak apa pun sensitif.

Saya pakai minyak yuyi. Masa keluar wad pakai minyak kayu putih, tapi anak tak rasi. Nak ruam. Bila pakai yuyi ok je. Mesti kentut kentut 😌 lepastu malam pakai minyak Johnson baby ungu tu urut lepas mandi, lena je tidur 🀣

vick yg biase, xelok untuk baby under age 2... so better yg 3month and above smpi 2tahun... tp rumah saya tak pakai pon vicks... kalau batuk or selsema, kami pakai vaporub... letak kat sapu tangan or bantal die, bg die hidu

Anak saya serasi minyak yu yee..try pakai telon minyak bidara tu tapi tak kurangkan kembung pown..vicks baby balsem tu saya guna jugak sebab aritu anak saya (1bulan + ) ade selsema sikit..terus sembuh..

Sy pakai myk telon je sis sbb pharmacist kata myk yuyee tu agak kuat utk newborn. Kalau dah besar skit leh la pakai yuyee. Sy suka yuyee, maybe ble baby dh 6m above baru sy pakai yuyee kot.

Saya guna tropica herbal baby cream. Sesuai utk baby kembung perut, batuk, selsema, kahak. Dedua anak saya serasi. Krim pun tak panas.

Boleh kata perlu beli tapi wajib itu terpulang pd parents. Sy suggest myk yg mmg khas utk baby, myk telon, mustika ratu, anugerah.

Minyak kayu putih blh sis tp tgk pd kulit bby jgak. Tkut la tk sesuai kan. Mcm ank sy la. Lame2 guna tibe2 naik bintik merah

Anak sy memang serasi ngan yu Yee. Dri dlm pantang smp umur setahun lebih still lagi pakai mnyak ni..