Apa brg baby atau brg berpantang yg korang beli dan x guna pun? Atau guna skali dua je..

Mesti korang ade beli set brg baby atau set ibu pantang time pregnant kan.. Tapi tak semua brg tu guna dan membazir je beli.. Boleh x korang list kan.. Bukan apa ni elak dr beli. Nak beli yg wajib jek.. Yg biasa sy nampak ramai yg jual balik pil herba pantang.. Klu baby plak pada saya ckup minyak telon kot.. mcm lotion, baby oil, bedak mcm xde fungsi je utk newborn sbb tkut kulit baby sensitif.. Baby oil tu pernah ltk dkt rmbut baby lps tu kpla baby berkerak bau jd x sedap. Terus x pkai.. Bedak plak masa anak 1st dlu x guna sgt sbb kulit sensitif.. Lepas tu nk tnya bedung instant baby tu berbaloi x beli? Jenis pelekat ke jenis zip.. Nk beli tkut longgar plak karang membazir.. Lama x pregnant bnyak lupa list2 wajib beli..

2 Balas

lotion baby penting ya. kulit baby kdg musim panas boleh kering kt pelipat2. so mmg kena pakai lotion utk lembabkan kulit dia. kesian kan kering2 gitu. baby oil & bedak mmg sy tak beli sbb bedak bahaya utk baby. & baby tak perlu bedak😂 sy beli bedung biasa, bedung instant (lekat & zip). bedung biasa pakai kejap je tak sampai sebulan sbb baby buas haha. skrg jadi extra towel. bedung zip lebih mudah dari pelekat. kdg kalau mlm2 baby bocor pampers, sy malas nk pakaikan baju baru, pakai bedung zip. baby selesa & jadi mcm baju juga hehe. pelekat tu pakai sekali dua je sbb baby keluarkan tgn dgn mudah haha. tp ikut baby juga ada jenis mmg suka berbedung. bedung zip tu sy beli yg 0-3 bulan, now baby 3 bulan masih muat cuma kaki bengkok sikit sbb baby sy panjang cepat. set pantang mmg sy tak beli langsung. lepas beranak urut pun tak sampai skrg haha. Alhamdulillah ok je takda apa sakit2 badan tu biasalah tak pregnant tak beranak pun selalu je sakit haha.

Kalau saya takde beli set pantang ibu dan anak. Tak nampak any benefit kat situ. Beli yang basic macam pad je. Anak saya cuma pakai set mandian sahaja. Shampoo, body wash, lotion. Bedung depends. Saya pernah beli bedung yang berzip. Best selesa. Tapi boleh kira berapa kali pakai. Haha anak tak suka di bedung. Ini untuk saya la.

11mo ago

saya sama mcm mommy comment ni. utk set berpantang ibu sy xbeli apa2 pon. sbb tak pakai. sy cuma bertungku, itu pon mmg sedia ada dkt rumah. mandian pula mak sy pakai daun2 mcm (serai wangi/pandan/etc). ni xwajib pon. terpulang pada awak nk buat boleh tak nk pon xpa utk baby. masa sebelom usia baby sebulan mmg xde bg pakai sabun mandian apa2 pon. just bg mandi pakai air paip biasa dkt singki. minyak sy pakai myk telun. lepas sy just beli tungku baby. itu je. baby sy pon tak suka berbedung. rugi beli😅