Sesi Tanya Pakar Bersama Dr. Sharmini Pillay Datuk Sivaraman, Pantai Hospital Ayer Keroh

Hi Semua, Di dalam aplikasi ni ramai yang bertanya mengenai tentang tahap normal dan tidak normal tentang najis bayi, terumata sekali ibu bapa baru. Tahukah anda warna najis yang normal warna apa? Adakah najis yang warna kuning cair normal? Kenapa kadang-kadang ada najis yang berbau sangat busuk? Ada juga yang bau biasa saja? Bolehkah kita tentukan tahap kesihatan najis melalui bau dan warna? Selain itu, apakah perkara penting yang harus ibu bapa kena perhatikan? Perlukah kita segara ke klinik atau hospital jika bayi tidak membuang lebih daripada 5 hari? Adakah susu formula atau susu badan memain peranan penting? Jika anda mempunyai semua persoalan atau berada di dalam situasi tersebut, anda wajib ikuti Sesi Tanya Pakar kami pada kali ini. Tanya soalan anda tentang tahap normal dan tidak normal tentang najis bayi bersama Dr. Sharmini Pillay Datuk Sivaraman, Consultant Paediatrician, MBBS (Mal), MRCPCH (UK) dari Pantai Hospital Ayer Keroh pada 16 November 2022, hari Rabu. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr. Sharmini Pillay Datuk Sivaraman, Pantai Hospital Ayer Keroh
48 Balas

hi Dr sharmini Anak sy 1 bulan lbih. .anak sy bf + fm. .sy bagi anak sy lactogen. .susu nie okay je just anak sy membuang seminggu sekali je. .tp sekali membuang mmng banyakk. .warna najis anak sy hijau n ade kekuningan sedikit. .sy tak pasti mungkin sy bnyk bf dari fm so anak sy jarang membuang ke mcm mne. .tp klu mcm sy nak bagi anak sy membuang. .ade hari sy akn lebih kan bgi fm. .baru dia berakk. .normal ke Dr mcm nie. .

2y ago

Hi Puan Bazilah Salam Sejahtera ya kalau baby breastfeed biasanya pembuangan dalam 4 ke 5 hari sekali kadang kadang sampai seminggu baby yang formula feed buang air besar dalam 2 ke 3 hari sekali.... so pattern agak normal ya