minum air kelapa

Hi semua...baru² ni ada baca yg Dr. Imelda ckp ibu mengandung dr awal kehamilan boleh minum air kelapa, bukannya start dr 7bln baru bolah minum. Betul ke? Ada yg pengalaman sebaliknya? Sy baru 4bln..takut nak cuba. Sj tnya pendapat n pengalaman kwn² ..?

40 Balas

Depend pd bdn sbnrnye sis... Ada yg minum awl.kehamilan jd mcm alami keguguran... Mmg btl dr imelda tu kata blh minum..papepn depend pd.bdn msing2 nye ketahanan..serta rahim..kuat atau x... Sbb stiap bdn adalah berbeza.. kang sorg ni kata dia ok..blh je xde mslh...tp tang kita nti jd sebaliknya..jd depend pd bdn kita mcmne.. klu rs tringin sgt n sis rs bdn sis ok...bile chckup xde mslh pape....sis minum la..blh je nk minum😉

4y ago

Itulah..bimbang jgk. Tawakal jelah..teringin tu mmg teringin lah

Sy tanya doc smlm pun dia ckp air kelapa ada khasiat yg baik. Tp susah la nk ckp sbb ada org kata bila minum dia keguguran (sy yakin keguguran sbb lain tp xla 100% pasti sbb xtau kandungan dlm air kelapa tu). Satu lg sy tanya doc psl betik (just nk sharing), betik pun ok doc kata. Sesuai utk org yg sembelit. Tp sy pnh baca pengalaman org lain, nurse marah mkn betik sbb org tu keguguran. So entah ler🤷‍♀️

4y ago

Mcm² pendapat plak ya..nurse gitu plak. Betik xda mslh kot...sy risau bkn apa ni 1st baby sbb dh tggu lama 😂..menyesal takut jd pape. Tp sy nk cuba la nnt

Kenapa plak takut? Kenapa nak dengar kata 'orang'. Doctor sendiri dah bagitau, kenapa kena tanya betul ke tak ke? Air kelapa ni bila² nak minum tu minum je. Takyah ikut pantang larang merepek repek. Air kelapa bukan ada racun. Minum je takyah dengar cakap 'orang'. Dengar cakap doctor.

Betul. Sy frst tri dh minum. Sy mmg suk air kelapa. Pula preg, pantang ke kedai mamak msti nk. Nmpk tepi jln mesti nak. Sy beli ori. X cmpur gula. Xde letak ais. Tp sy limit sekali sehari jelah. sy pun minum barli waktu petang2.

Saya minum satu cawan air kelapa masa 1st tri tak silap.. Sbb teringin.. Minum sikit je.. Tu pun biras tgk terkejut sbb saya berani minum.. Ermm saya minum sikit je.. Masuk 7 bulan baru saya minum sebiji saya sorang je 😂

4y ago

Kwn sy ada ckp 7bln nnt baru minum..yg sorg lg kakak kata ank dia minum dr awl mengandung lg elok je..tp sy blum try lg

Jangan risau sis, sy dulu minum air kelapa diawal kandungan and alhamdulillah tiada apa masalah. Sy minum hampir ke hujung kandungan pun masih tiada apa2. Jgan risau, kalau takut nak minum, ambil kuantiti yg sikit je.

4y ago

Tula..sy pun nk cuba sikit dulu. Maklumla ank 1st..7thn baru nak dpt, tu yg takut tu 😅

Saya pun minum usia kandungan 7 bulan Sis.. Ikut badan kita.. Kalau badan kita kuat, insya Allah.. Tapi org yang lebih berpengalaman cakap dengan saya kalau boleh trimister terakhir bagus minum

Sy minum air kelapa dri awl prgnt smpi skrg.. alhmdullilah BBY ok,myb depends pd antibodi seseorg kot.. skrg dh 35 weeks tp kna bslin awai sbb gdm Dan tgh mnghitung hr ja ni😂

4y ago

Klu ibu yg ada gdm mmg kna bslin awai, bacaan tkde lh tggi mn tp dh 3x bt bsp asik ada pen merah ja tu Dr tk brni nk bia bslin ikut due..lgpun BBY besaq

Saya minum masa 5 weeks alhamdulillah xde masalah. Cuma kalau rasa sakit perut lps minum tu better stop la and minum masa dh masuk 3rd trimester sbb air kelapa bagus utk kulit baby

4y ago

Kan..bgs air kelapa ni. Kwn sy sorg ni tukang. Urut..dia ckp minum air kelapa masuk 7bln nnt..tu yg sy tnya tu. Tp ramai je ckp ok kt sini

Akk tkt jugak..msk minggu ke 13 br berani minum..tp skrg dh kerap minum..alhamdulillah..buat masa ni x de apa2..sebiji sekali minum🤭