Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Shalizan Bin Torman, General Surgery Pantai Hospital Klang

Hi Semua! Anda pernah tak tiba-tiba rasa seperti payudara berdenyut? Pernah tak anda membuat Breast Cancer check-up? Ataupun check payudara sendiri? Apa yang boleh kita lakukan jika ada ketulan di payudara? Apakah tanda-tanda kanser payudara? Bagaimana hendak membeza sama ada itu kanser ataupun cyst? Jika anda mempunyai semua persoalan atau berada di dalam situasi tersebut, anda wajib ikuti Sesi Tanya Pakar Pada kali ini. Tanya soalan anda mengenai Kebimbangan Pada Pesakit Kanser Payudara Muda bersama saya, Dr Shalizan Bin Torman, General Surgery Pantai Hospital Klang pada 5 Oktober 2022, hari Rabu. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Shalizan Bin Torman, General Surgery Pantai Hospital Klang
23 Balas

Assalamualaikum doktor,saya nak bertanya,adakah normal ada benjolan di bawah ketiak,dan mase saya mula mula bersalin haritu keluar susu dekat tempat benjolan t,sekarang takde dah,adakah normal atau macam mane?

2y ago

Waaalaikumussalam, Jawapan: mungkin puan menghidap keadaan yang dipanggil "Accessory breast", puan boleh membuat pemeriksaan lebih lanjut dengan pakar bedah (Tidak segera)

assalam Dr Shazlin, saya nk Tanya, adakah benjolan yg mempunyai mata di bhagian dada tu tanda awal kanser PD? . bilakah waktu Sy perlu mmbuat memogram? adakah sekiranya trdpt benjolan or bila2 shj?

2y ago

Waalaikumussalam, Jawapan: Setiap benjolan di payudara perlu diambil berat, puan boleh melakukan pemeriksaan mammogram pada bila2 masa selepas habis haid setiap bulan.

assaalamyalaikom dokter ank sye tretelan mknan pada mulanya trcekik.. die dah x berak 3 hri knpe ye dan sye kne buat mcm mne keba bg dia ape . die umur 7 bln

2y ago

Waalaikumussalam, Puan boleh rujuk pada pakar kanak2 yang berdekatan.

pregnant kali ni Doktor detect uri baby nipis & baby breech. Persoalan saya, mcm mna boleh terjadi uri baby nipis & ada risiko tak kepada sya & kandungan ?

2y ago

Waalaikumussalam, Puan boleh rujuk pada pakar obstetrik & gynecology.

hello doc. kalau rasa sakit berdenyut2 di payudara kanan tapi tiada benjolan dan sedang menyusu badan. adakah ini normal

2y ago

Sakit pada payudara tidak semestinya tanda2 kenser, puan disaran kan untuk melalukan pemeriksaan mammogram (jika berumur 40 tahun keatas) atau pemeriksaan ultrasound (jika berumur dibawah 40 tahun).

anak pertama dan ada kedua saya kena caser ..anak ke tiga ni .bole tak besalin normal...jarak kehamilan 7 tahun

2y ago

Alhamdulillah tkde doc..semua ok jer

assalamualaikum doc, saya kerap batuk ketika mengandung bagaimana cara saya mengatasinya?

salam doctor, saya nak tanya macam mana nak beza kanser dengan cyst? terima kasih doctor

2y ago

Waaalaikumussalam, Jawapan: Tidak boleh dibezakan melalui pemeriksaan fizikal, puan perlu menjalani pemeriksaan ultrasound untuk membezakan.

nlñllkjhhhùj jjjijj00 mññvknvcçjokkjbvgllkokko⁷⁶5rrr⅖¹1yp00o89o.

normal ke ? dah hari ke9 . anak saya masi kuning . tali pusat pun dah jatuh .