Sunnah perlu dibuat lepas beranak apa ya?

Hi semua yg dah pernah beranak! Nk tanya.. 1. lepas baby keluar tu suami azankan telinga kiri ke kanan? Ke depends on gender? 2. Sebelum bagi susu kena tahnik dgn kurma dulu ke? 3. Uri tu tanam dalam masa berapa lama lps kluar? Apa lagi yg perlu buat sebaagai org islam? Sy x tahu nk cari info ni di mana

2 Balas

1) kanan azan, iqamah kiri 2) tahnik buat 7 hari lepas kelahiran pun takpe. kalau tak buat pun takpe sbb takda keperluan baby nk makan benda manis. cuma kalau nk ikut sunnah, rasakan dgn amat sedikit sahaja sbb perut baby tak boleh hadam lg. 3) uri tanam sebaik sahaja dpt, lg afdal. minta suami bersihkan & tanam.

1. Azan telinga kanan (bby lelaki) Iqamah telinga kiri (bby perempuan) 2.Nak bt boleh xnk bt pon boleh. 3.Seeloknya lepas dpt jea cuci & tanam.