Tahnik @ belah mulut

Hi nak tnye , wajib k tahnik @ belah mulut baby ? anak sy dah 4m lbih tp blom tahnik . haritu nak buat dah time dia kcik tp fmily ckp nk buat skli time aqiqah baby ,. bila aqiqah baby org ckp xprlu dah sbb baby dah besar .. time tu 2 bulan dah .. hmm jd kne buat k ?

2 Balas

ustaz don kata tahnik @ belah mulut ni untuk baby baru lahir je.. paling awal tahnik betul² selepas bersalin dan paling lewat masa baby 7 hari.. sebab tujuan tahnik ni untuk bagi baby rasa manisan sikit.. kalau dah 2-3 bulan, dah tak perlu taknik.. aqiqah je terus.. sebab baby dah banyak menyusu dari bf/fm

Tak wajib.