Vaksin booster

Hi semua. Sy nk minta pendapat semua mngenai vaksin booster ni. Sy hamil ank ptama 7 tahun penantian. Sy tkot nk amik booster sbb tkot jejas bby. Ape pendapat semua? Usia kndungan sy skrg 15week.

2 Balas

Hmm saya pon tak ambik lagi, second dos dah ambik sebelum pregnant. Skrg baby dah 18 weeks. Tapi yg booster ni takut sngt2 nak ambik sbb dorang kata kuat yg booster ni. Smpai demam, risau sbb kita dah ada baby kan dlm perut. Dlu nak ambik demam ke apa tak kisah sbb diri sndiri😌 ada yg ckp kne tanya doktor pasal ni sbb kita tgh pregnant takut jgk kalau risiko tak ambik, taktau la sis saya pon 50-50 😭 haritu ada tnya nurse waktu checkup, dia kata takyah ambik dah yg booster ni sbb yg tu untuk org berisiko tggi, mcm kencing manis, darah tggi, jantung untuk warga emas la, pastu dia ckp kita yg pregnant ni ckup untuk 2 dos je. Saya pon rasa lega la kjap kan, tapi taktau la skrg ni

2y ago

sy pon tak kisah kalau effect pd diri spti demam dsbgainye. tp klu jejas kan bby sy sgt la takot. ape jaminan doc klu vksin bby ni akan okey kan? sy buntu. sy takot. 7 tahun sy tggu saat ni. jd sy klu bleh nk elak kn semua risiko yg boleh jejas kn kndungan. ape² pon nk kene bincang balik dgn doc.

Rasanya consult doktor la kot klu bab vaksin, skrg ni rasanya booster ni perlu utk semua org. Tkde booster nnt tk jd fully vaccinated dh. Bg sy booster shot biasa je tk sakit apa pun selain lenguh lengan lepas suntik. Terpulang pada ketahanan diri masing-masing

2y ago

Kalau dah lengkap dua dos smpai nak bersalin boleh kan sis? Tanpa vaksin booster