Menggeletar pregnant 8week

Hi semua. Saya pregnant baru 8week tapi kerap sgt2 jadi ketar2 mcm xmakan seharian.. kenapa ya? Padahal saya makan nasi bertambah, makan buah2 jugak.. selang 2 3 jam mesti jadi menggeletar kadang tu sampai peluh sejuk keluar.. bibir rasa sejuk.. siapa pernah jadi, kenapa ya? Kurang gula dlm badan ke?? ? p/s belum buka buku pink

15 Balas

Assalamualaikum semua.. terima kasih bagi pendapat.. btw saya dah pergi buka buku pink haritu.. nurse kata simptom thyroid.. dia cek leher katanya mcm ada bengkak sikit. Tapi bila masuk bilik doc katanya x bengkak pun. Doc cuma kata kita kena tgk jugak kenapa awak kerap menggeletar ni, tapi just itu je.. huhuhu xdek pun ambil darah utk cek ke apa.. kecewa sikit 😣😣

Sama mcn sy awl2 pregnant dlu, peruk kne sntiasa penuh n mkn klu x msti mgigil, mgeletar, mcn kbulur xmkn, jd mual,peruk penuh angin klu mkn dia ok.. Jd blh d kta kne sntiasa da mkanan, msk trismter2 normal blik,dh blh cntrol mcn sblm mgndung..

Sy penah kena. Tgk pada pemakanan kita sis. Masa baru2 preggy sy kuat makan nasi smpi 4 kali sehari. Nasi kicap ngn telur mata shj. Rupa2 tkleh makan telur mata half cook. Sejak dari tu smpi skg sy nampak yolk je nak muntaj 🤣

Prgi jmpa doc anti diorang ambil ujiam drah. Mcm simptom thyroid je.. Sbb bleh brlaku bila prgnant .hormon kta mngkat. Tp appn awk kena rujuk doc yea.. Pstikan yg saheh.. Semoga xdk ap2 ..bykn mnum air msk 7-8 gelas shri..

Sama..sy pn mngalami..bla rasa mcm tu trus minum minuman manis bru ok..rsa mmg kurang gula dlm darah..tp kna hati2 jg makan minum manis jgn lebih sgt..

Sis mcm simptom low hb je. Sis better ke klinik segera. Semoga dipermudahkan urusan ye. Aamiin 🤲🏻💕

Maybe hb low, bp low or sugar low. Better awak pergi check up cepat. Please jangan tunggu dear.

mcm simptom kurang gula tu.. bila jd mcm tu cuba kunyah gula2 or mnum air manis segelas.

Saya dulu pun pernah jadi cam ni. G doktor takde apa2 katanya alahan tu

Kena bagitahu doc. Banyak simptom.. Hb low, hypoglycemia atau thyroid.