Breastfeeding dan makan

Hi semua. Saya new mom. Anak saya menyusu badan dan susu formula. Setiap sejam hingga dua jam dia menyusu. Mak saya kata saya perlu banyak makan sebab saya menyusukan anak. Persoalan saya, bagaimana ibu² mengurus masa untuk makan setiap kali lepas menyusukan sedangkan anak nak menyusu setiap sejam ke dua jam gitu? Saya dah cuba, saya masih gagal. Kenapa saya boleh gagal? Saya susukan anak nak sejam (kalau dbf), pastu sendawakan anak kadang setengah jam, pastu tidurkan anak dlm setengah jam, dah jadi dua jam. Anak tidur kdg x sampai sejam. Saya nak mandi, nak masak, kemas bilik, anak dah bangun. Tak sempat nak melantak. Pastu susukan anak. Tenaga saya menyusukan saja dah banyak saya guna. Saya tak pandai nak manage masa. Akibatnya, saya jadi tak terurus. Makan 3kali saja sehari. Kadang dua kali. Kadang sehari tak mandi, kadang sehari sekali je mandi. Boleh tak ibu² beri saya nasihat baik²? Kalau boleh, bagi la saya tips sekali. By the way, saya tinggal berdua dengan suami. Suami kerja awal pagi, balik malam. Suami ada juga tolong cuci pakaian, hidang makan malam, cuci pinggan lepas makan malam, bancuhkan air untuk saya sebelum tidur. Tapi sebelah siang yg saya tak terurus. #firstbaby #firstmom #pleasehelp #seriusnanya

1 Balas

Puan belum gagal. Puan sedang belajar nak adapt kehidupan baru sebagai seorang ibu dan isteri. Situasi sama dgn saya pada 5 bulan pertama. Cuma suami saya bekerja berhampiran rumah, boleh singgah makan tengahari. Ya, kita yg menyusukan anak dgn susu ibu memang kena tambah lg 500 kalori drpd kebiasaan. Saya masak mana yg sempat. Biskut, makanan yg cepat siap kena ada dlm rumah; roti, buah, ulam/ salad , telur, susu. Nak order delivery, harga naik Sekarang. So, banyak home made atau tapau . Nak cepat dan kenyang lama, buat sandwic simple: roti wholemeal 2 keping, salad, telur goreng/dadar, sos. Kenyang juga. Minum dgn susu. Puan, belajar tenangkan dan tidurkan anak di FB Baby Language. Air fryer, pressure cooker sangat membantu kita dlm memasak. Tak perlu kita jenguk masakan. Jika ada duit lebih boleh beli alat bantu masakan tu sbg pembantu puan di dapur. Ikan, ayam saya goreng, frozen food (kuih) guna air fryer. Beli kuih frozen macam kuih kasturi, karipap, wadeh sbg snek sihat utk ibu menyusu. All the best puan. Ada kala saya tak sempat masak sebab anak membesar ikut fasa. Bulan ke 7 ke atas dia dah mula seperation anxiety. Nak melekap je. Bawa je masuk dapur. Solat pun dpn mata dia nak melekap kat kita. Hehe Mandi pun sekali sehari. Kadang dapat mandi scrub syampu badan, ya Allah syukur sangat me time tu. Haha. Enjoy the moment. Pesan pada diri, sementara je situasi ni. Anak sedang membesar. Ibu memang banyak berkorban, itulah pesan pakcik2 saya. Masak simple je. All the best tau. Puan tak keseorangan. Hugs 💐