Keguguran minggu 10

Hi semua, saya nak tanya.. saya baru sahaja keguguran dan sekarang baru minggu 10. Adakah saya perlu berpantang seperti org bersalin. Atau Boleh share tak artikel untuk berpantang keguguran awal kandungan? Terima kasih

12 Balas

Saya pantang 2minggu yg betul2 serius 😂 yg selepas 2 minggu sehingga cukup 44hari tu saya pantang makanan . Tapi wanita bekerja selalu dapat 7/14 hari cuti saja kan ? Fokuskan 2minggu tu sefokus2nya sebab kita nak jaga dalaman kita . Dalam masa yg sama nak bagi kita berehat badan jugak sis . Jangan risau ya , nanti ada rezeki lagi . Saya pun keguguran anak pertama bulan 2 haritu . Insya allah akan ada rezeki . Allah uji bersebab . Dia nak bagi pelangi indah kat kita nanti

sy pnah kguguran msa 9w sb janin xmnjadi, pntang mcm org brsalin jugk cume xde de certain rwatan yg CL xgalakkn sb sy D&C..sy gugur time PKPD, husbnd xde kt sisi sb pjj..emosi mmg sgt2 trganggu & almost rse nk meroyan..tp alhamdulillah smua back to normal & now sy dh prgnnt 8bulan..smoga sis dberi kesembuhan & rezeki in fture..🤗

saya pantang 2 minggu . elakkan nasi sejuk, air sejuk . seminggu lebih lepas gugur, saya berurut . sorang bidan indon ni, ada cadang satu ubat . untuk keringkan luka sebab keguguran tu, saya tak ingat nama dia . kalau ingat pun susah nak cari sebab ubat indon . mujurlah laki kakak saya indon 😂 senang dapat stock 👀

saya dalam proses keguguran masih di pantau beta hcg semakin menurun..cuma proses ulang alik pergi hospital agak memenatkan selang sehari mesti ambil blood test lepas tu review dr..ada pengalaman tak ibu2 sampai bila proses ni berlaku?

sye hari tu gugur pantang 2minggu mcm org bersalin tu. berurut apa semua. paling penting kena rest. jgn buat keje byk. jgn stress. kawal emosi. sbb masa 2 minggu ni still ade darah lagi, dan rahim dlm proses mengecut.

Saya gugur 7w pun pantang 2 minggu mcm org bersalin. Tapi takde lah sampai param pilis bagai tu😅 Cuma pantang makan dengan sejuk2 tu elakkan. Tungku dengan urut je… Rehat banyak2

seeloknya pantang lah sis...biar dalaman pulih betul² sebelum kuat nk tampung kandungan baru nanti...takziah,semoga ada rezeki lain buat sis dan pasangan...

Rehat, jangan buat kerja berat2. Nak berurut atau tak, itu tak wajib depends dgn diri sendiri. Mc doc bagi 7hari je tp company sy bagi 2minggu 😂

Masa saya gugur dlu..saya pantang 2 minggu..pantang macam orang bersalin juga sis..ada berurut bertungku,pakai stokin kalau sejuk dan jaga makan je

Terima kasih semua reply dan respon. Doakan saya sembuh ye. Kalau yang bekerja tu, ambik mc sampai 14 hari ke?

2y ago

saya keguguran masa 14week. doc bagi mc 7hari je. sebab kantung jatuh sendiri n takde apa2 sisa yang tertinggal kat dalam perut. saya pantang 2 minggu je. pakai stokin, bertungku semua tu macam orang bersalin. tips dari akak saya, makan buah oren untuk cuci dalam perut tu.. take care sis.