Fibroid sekecil 1cm ketika hamil 7minggu

Hi semua, saya nak tanya ada sesiapa berpengalaman mempunyai fibroid ketika hamil? Saya risau jika fibroid semakin membesar nanti. Apa patut saya buat?

14 Balas

saya ada 3fibiriod,dpt detect dr sblom mgndung lg,dlm tempoh rawatan sy mengandung,masa dapat tahu fibiriod saya hanya ada 1,saiz 7x7 masa pregnent dlm masa 2mggu dr 7cm jadi 10cm,segala pantang saya cuba buat,sya cut gula tp disebabkan hormon mgndung semakin besaq dan semakin bertambah,dari 1 jadi 3fibiriod,1saiz 10x10,5x4,3x3saya positifkan dri saya,teruskan jaga makan,selalu follow up pakar O&G,walau doc dh ckp kandungan saya kandungan terancam,saya harap kandungan saya berjaya,doakan saya na☺️

1y ago

inshaAllah.kandungan awk psti akan slmt..sMa2 kita doa ya

sy pernah alami perkara yg sama..ms 1st scanning br perasan ada fibroid 2cm..doc kata selagi fibroid tidak ikut membesar sm dgn kandungan, maka tidak akan effect kandungan..tp kena monitor tiap bulan sebab ada kes fibroid yg ikut membesar sm dgn kandungan..kena scan di swasta sbb klinik kerajaan tmpt sy check-up x scan tiap bulan..syukur fibroid sy tidak membesar spnjg kandungan..bayi lahir dgn sihat

sy thu fibroid masa 7w sbb spoting sikit . 3x3cm . doc kata tayah risau sbb takkn ganggu baby . nt bby besar fibroid tu akn kecik. nt buat buku bgthu kk je . so nt kk akn buat appointment pakar utk pakar pantau . spnjg nk jumpa pakar tu . sy cut soya , kicap bagai utk taknk dia mbesar . pergi pakar 13w . dah tkde . skrg dah 5bulan . insyaallah tkde pape . doa baik baik . sy pun memula agak risau .

sy ad fibriod skrg 30week size 10.2x7.. doc xde buat apa².just pantau by month n bgi advice.. n mungkin sy kne czer sbb tutup laluan..awk jgn risau lh xde apa² pon tu.. btw mase sy week 20 sakit bhgian fibriod tu terlampau sakit mkn ubt thn sakit pon x jln. seminggu jgk. tpi lma² hilang.. jgn risau ok 👌

saya ada fibroid smpai 16w..bleeding je selama ada fbroid tu.. lpas tu dia hilang ke pecah ke xtau la.. peliss jaga mkn lagi2 junkfood.. mcm sosej naget tu big no laa.. sy mkn pn sbb awal2 pregnan kan alahan truk,nasi x boleh msuk..mkn bnde mrepek.,1st baby xtau pape sgt..xpe jgn risau doc akan pantau.

jangan risau sis, jaga makan ye. elakkan makanan soya2, tempe sbb boleh aktifkan fibroid. dan jgn terlalu stress. kalau terlalu stress pun boleh membesar juga.. sy pun pregnant 20w2d. dan ada fibroid 10cm.. sy jaga makan, dan tawakal je pada Allah 😊😊

Saya sis. Sekarang dah nak masuk 35mggu pun. Fibroid sy makin mmbesar. Spnjg khamilan doktor takde buat apa pun utk fibroid tu. Buat pemantauan je. Nnti dah refer ke pakar, sis ikut je advice dr doktor insyaAllah selamat semuanya.

1y ago

Sy detect ada fibroid 6x6cm dari awal pregnant 5weeks. Agak besar. So setiap bulan kena jumpa pakar. Tp Alhamdulillah sekarang dah 33weeks. Tiada rasa sakit dan tiada komplikasi apa2. Doc just pantau je tumbesaran fibroid dan xbuat apa2 selagi xmengganggu baby. Doa bnyk2 mommies, InshaAllah Allah lindungi baby kita 🤍

selalunya bawah 5cm takda apa masalah. nanti semakin baby membesar, cyst akan mengecil. boleh pantau dari masa ke masa bila buat scan ya. buat masa ni makan makanan berkhasiat & jgn stress2.

saya ade placenta cyst 2cm. doc kate tak bahaya pun selagi tak ganggu perkembangan baby. Alhamdulillah saya sekarang dh 37 minggu 5 hari. sis doa yg baik2 je utk baby.

xpe, take note sje sis.. nant tiap2 bln smbil scan baby, Dr akan check fibroid skali.. cuma klu rsau, bley scan kt klinik swasta sbb klu kk x scan tiap2 bln..