Luahan hati sedih

Hi semua. Saya first time Mum. Sepanjang pantang, suami jarang ada sebab pjj. And sy berpantang di rumah mertua. Okay alhamdulillah, tp kdg2 sy rasa rumah ni without husband saya, sunyi sangat sebab kami memang rapat. Husband kadang2 ada line, kadang2 takda. Maybe sy yg manja sgt, tapi bila malam ke, rasa sunyi sbb selalunya semua benda husband tolong aturkan. Nak tanya mcm mana mummies lain yg berpantang etc lalui pjj apa semua? Benda ni sampai buatkan sy next time kalau nk beranak lagi, kalau time berpantang suami takda, biarlah anak sorg ni je dulu smpai sy tak stress lagi. Sy rasa mcm mana pun, sy kalau nak meluah apa2, sy sorg2 je. Dgn bgn malamnya apa semua. Maaf kalau post ni keterlaluan bagi sesetengah mummies

3 Balas

"saya faham sangat perasaan awak tu 🥹 dgn baby jenis ada demandnya, demand baby² huhu nangis mcm kena dera, pdhl x dibiarkan, x kena cara dukung/angkat dia pun, dia nangis. nak tidur, bercinta juga nak menidurkan. ada masa alhamdulillaah senang. kdg tukar Pampers, nak mandi, pakai baju apa semua tu lps dia mandi, ada masanya dia meragam wktu tu, nangis melalak, panik kita dibuatnya, habis lencun peluh kita nak urus baby dgn gaya mcm tu 🥹 saya pun lebih kurang mcm awak. PJJ dgn suami, sy pantang d rmh mak ayah sy. cucu pertama dorg kan. nak la bg perasaan lyn cucu pertama dorg. sblh suami dah ada 2 cucu dah, ni kira cucu ketiga la. sy cuma asyik chat/call ja la dgn suami bila berkesempatan. untung² dia bls on time, kalau x menunggu la jwbnya. tp xpalah, asal dah luahkan dgn suami, kalau blh cerita satu persatu situasi awak. alhamdulillaah suami fhm & bg kata² semangat. minta doa sentiasa juga dgn suami, tlg doakan isteri & anaknya. betul, saya pun rasa mcm kalau blh sorang ni ja la anak kami, kalau xda anak lain lg x apalah. dah ada seorang ni ok lah. anak sy perempuan, baru 56 hari... dugaan 1st time mom, jaga sorang² anak ni, hadap 24jam sorang²... kalau baby x mau tidur pdhl dah mengantuk, kita pun penat, Allaah... sungguh mencabar diri & berperang dengan fikiran yang x baik, sampai rasa nak tekup bantal/selimut biar dia diam terus 😭 tp bila dah akal, emosi stabil, Allaah rasa bersalah yang amat sangat dgn baby yg x tahu apa, yg harapkan kita tlg tidurkan dia, tlg uruskan dia... tenung mukanya lagi² tengah tidur... saya pun ada meluah juga sebelum ni di sini, ada yg bgtau waktu-waktu ni ja baby tu "sgt berharap" dgn kita, nak didodoikan n lain². nanti dah besar, x lg dah nak kita angkat dukung mcm sekarang ni. ada masa kalau suami dpt balik jenguk saya, saya dapatlah extra rehat sbb dia yg akan tidurkan baby & lain². saya cuma susukan ja sbb baby menyusu badan sepenuhnya. kdg² ja sy tidurkan baby kalau suami dah penat x dpt tidurkan baby 😅 tp bila suami dah pergi balik asal, pi kerja, pjj lg, dah berulang sy kena hadap semua sendiri... ada jugalah kakak, mak ayah sy tgk²kan baby alhamdulillaah cumanya xlah sy dpt bertenang mcm kalau ada suami dgn saya... kalau suami ada sekali, biasa malam² tu lah, kalau dah berjaya tidurkan baby, dua²la baru dpt luang masa berdua sama², rehat, peluk sama², masing-masing bg kata² semangat, terima kasih n etc. tp dah sendiri², rindu nak ada suami sama, tlg uruskan itu ini... semoga terus kuat, sabar & dipermudahkan segala urusan. semoga ada sinar nanti utk kita. semoga penat lelah ni ada ganjaran utk kita nikmati di akhirat kelak 🤲🏼💙💙💙"

Ank sulung dulu sy pjj dgn suami.. terpisah olh laut china selatan.. hbs je pantang sy terus balik ke tmpt krja.. Sy sorg urus ank tnpa family sy, mertua & suami.. mmg cekal & tabah jg sy dlu tp bila munculnya covid sy mgalah. X kuat.. mse tu sy kena covid ank sy tpksa mnta tolg kwn jga (baby baru setahun myusu badan) sy jd mental down sgt smpai satu tahap nk cuti tnpa gaji.. ank pula selg x pindah xnk tmbh.. Xpe sis kuatkn diri awk d fasa berpantang ni.. dah hbs pantang cri la cara spya x pjj lg.. smga Allah mudahkan urusan sis ye.. oh ya sy pjj 5 thn sabah-johor.. semoga sis x pjj lama mcm sy..

tak keterlaluan. your feelings, your points are valid. saya duduk rumah mertua, pantang sini juga. bila suami gi kerja balik hari je pun saya duk menunggu bila lah dia nak balik. kalau suami perlu overnight di rumah akak/abang dia pun atas urusan apa2, saya ikut walaupun dalam pantang. saya memang pantang sukahati je haha. tak dapat bayangkan kalau berhari2 suami tak ada. lagi pulak dengan anak jenis tak boleh berenggang siang. kena berdukung sentiasa. hebat sis boleh hadap waktu ni tanpa support tu. inshaAllah ada hikmahnya sabar tu 💐

1mo ago

Thank you sis 🥺 Anak saya pun mcm tu. Mmg ada demand sikit. Dgn malam nya kdg2 berkahak. Nk tdo pun kena alert takut baby apa2. Sy ni sedih2 je kerja. Ada masa mmg rasa kalau ada suami mesti benda ni dh siap tadi. Harap phase ni semua cpt berlalu. Tak nak kenang lagi bahagian ni 😢 Thank you sis, atas support awak. Nk nangis 🥹❤️