Supplement Nak Pregnant

Hi semua, saya dah dua kali keguguran 🥺 7w & 4w. Baru setahun ttc. Boleh suggest tak vitamin or supplement yang okay untuk nak pregnant semula. Thankyou 🫶🏻

11 Balas

Sy pun 2 kali gugur. Byk kali consult dr di klinik dan jumpa pakar di obygn utk pregnant. Nasihat sy, jarakkan kandungan. Lepas gugur, jarakkan 6 bulan - 1 tahun. Jaga emosi, jaga berat, jaga lifestyle, jaga makan. Both. Husband and wife kena sama2 buat. To make sure kita hasilkan chromosomes yg berkualiti. Selebihnya tawakkal. Jgn fikir sgt nak pregnant. Be happy and enjoy ur life dgn husband. Sy pernah give up dan bersedih sgt everytime nak pergi jumpa dr. Tp lepastu nekad dua2 enjoy life. Tibe2 Allah bg rezeki tak sangka2. Sy dpt tahu pregnant even belum tarikh nak period lg. Mmg miracle sgt rasa. Jgn tggl acid folic. Sy juga amalkan makanan sunnah mcm madu dan saffron. Sambil2 doa Allah bg waktu yg tepat. InsyaAllahhh.. semoga Allah pun bg awk dan suami di waktu yg tepat 😄

I pun 2 kali gugur sebelum ni, 9w & 5w. After that i amalkan minum susu subur efferty yang Dr Raihana tu. Byk review positif. Tapi harga dia agak keras la untuk satu bekas tu. 100 lebih. Ada satu lagi susu subur nama mama2be & papa2be. Tu Dr Muazzatun yg keluarkan. Cuba la ikhtiar. Biasanyanya kalau gugur under 10w ni ada something wrong with chromosome or telur/ sperm ada cacat. Kalau gugur above 20w, incompetent cervix (ni apa yg Dr Imelda bgtau). So. Apa2 pergi check dulu dengan doctor, u and husband ada masalah apa2 tak. After that consume la susu subur tu. Ikhtiar sekagi boleh ya.

saya selalu makan buah tin utk kesuburan,minum air herba² utk segarkan badan,dan yg paling penting,jaga pemakanan,stop consume gula putih sbb kandungan gula putih ni yg menyebabkan keguguran(salah satu asbab sahaja) yg lain tu semua aturan Allah.Maaf kalau salah cakap,satu lagi,kalau puan ada cucuk vaksin covid sebelum ni,saya suggest pegi buat bekam utk buang darah kotor dn vaksin yg ada dlm badan

Dah berapa lama TTC? Awak dan suami dah pernah check dengan pakar O&G? Kalau belum, check dulu dan minta advise OBGYN dan baru boleh ikhtiar dengan supplement. Selalunya keguguran pada early trimester disebabkan ada kecacatan pada kromosom atau incompetent cervix. Semoga dipermudahkan urusan 🌹

9mo ago

setuju dgn pendapat puan ni. sebaik nya puan tt jumpa pakar o&g. kalau boleh dptkan pakar advise utk consume apa2 supplement or vitamin.

saya kawen bulan 11/2022. bulan 2 dh lekat . msa 13w gugur plus saya tkmkn apa apa suplemen termsok folic asid btw gugur abb kantung kosong. gugur bulan 5 .bulan 7lekat blk. lpas pntng gugur trus saya bli folic asid amway dngn bioc amway. alhamdullilah 2bulan lekat blk.

suami isteri jumpa doktor pakar dahulu. tak semestinya sal vitamin / supplement je. cara pemakanan kena jaga juga, jangan stress, jaga berat badan dll. kite cuba ikhitar nak pregnant semula. insyallah ada rezeki untuk sis.

Penah peg checkup x sis? Better peg check dlu hsband n wife tgk punca ape bru ikhtiar mkn supplement dll..

saya ikhtiar mkn madu turki..saya beli wawa zainal punya. lps tu sis dah boleh siap2 trs mkn acid folic..

Ble consume ni sis. Sya consume tdk lama lekat. Tak susah nak amal, nk beli ble pm sya 0167874850

9mo ago

Skli consume jamu maajun dgn folic acid juga sis

sy pun pernah kgugurn, 13w, lpas tu sy minum 1botol je jamu kunyit asam tu, terus lekat.