Period Datang Lagi

Hi semua. Pernah tak bila kita plan nak mengandung, tiba-tiba dah datang bulan. Setiap kali datang bulan, saya akan nangis. Sebab belum ada rezeki nak lekat. Apa nak buat ea dengan condition macam ni. Rasa bersalah dengan suami pun ada. Sobs sobs... #nakadababy

8 Balas

dulu Sy mcm ni..asal dtg bulan je tiap bulan Sy down..yelah awal2 khawin kn..mesti fikir nk anak..setahun dua jugak down ..lama lama tu Sy redho..Sy ikhlas n aturan Dan perancangan Allah..Sy doa Sy ckp dlm doa..."aku redho klau diberi zuriat lmbt..asal kn jgn kau sangkut kn rezeki2 ku...klau kau bgi Alhamdulillah...klau lmbt kau bagi aku tetap tggu"sejak tu sy tk fikir nk ada anak ..sy ambil ank angkat...Sy enjoy n anak angkt Sy...Sy jga dia dgn penuh kasih syg ..sy tk fikir lngsung nk prengnet..tiba tiba tahun ni nk masuk 5 tahun perkhawinan...awal bulan 10 hari tu Sy rasa kenapa piriod Sy lmbt sgt ..Sy cek...naik double line...sepnjang Sy khawin tk pernah2 naik double line...menangis sy masa tu...rasa sebak semua ada ..sy tggu 2minggu pegi scan...dpt dgar jantung bby...Sy ngis..sbb trharu sgt2....apa pun yg sedang ttc ...sabar ...jgn menggeluh...ada sbb kenapa Allah bagi lambat Dan cepat...jgn trlalu fikir nk ada bby...kalau kita trlalu fikir nanti kita stress...kita ikhtihar selagi boleh ..selagi kita ada rahim insyaallah kita boleh prengnent...doa bbyak2..jgn menggeluh ye...semoga dipermudahkn kan❤️

Saya pun lama menunggu...4 tahun lebih... Memang awal2 dulu setiap kali datang bulan, mesti menangis... Mujur suami saya selalu bagi support...dan tidak memberi tekanan pada saya untuk ada zuriat...hanya tunggu pemberianNya bila sampai masa sambil doa dan usaha... Then bila tidak terfikir pasal tu dah, tiba2 potitif ujian UPT... In sha Allahu semoga sis pun dikurniakan zuriat... Dan semoga semua yang sedang hamil disihatkan dan diselamatkan bayinya sehingga kelahiran...

5y ago

Betul..doc ckp jgn terlalu memikirkan nk bby smpai stress. Stress blh mgurangkan kesuburan..

Semua mami to be akan rasa down macam ni sis. Termasuklah saya. Sabar ye sis. Kalau period tu sis peluk suami kuat2, nangis ke, luahkan kat dia. InshaAllah dia mesti paham. Lepas period tu sis boleh cari hari subur sis dgn guna opk. Jumpa hari subur, sis boleh kerap bersama dgn suami. Amal folic jugak kongsi dgn suami. Sis boleh usha tips2 kat profile saya. Kot boleh membantu 🥰

Kena redho sis. Percaya dengan kuasa Allah. Semuanya Allah yg tentukan. Jangan stress2 ye. Kalau selalu stress boleh ganggu hormon. Makin susah nak lekat nanti

Insya allah sis .. ada tu rezeki jgn putus asa ye ... sbb saya rasa sama mcm sis .. jgn sedih ye .. teruskan usaha ☺

sabar sis.. rezeki tu dr Tuhan , jgn stress . stress tu mgnggu jg apapn sis jaga pemakanan n mkn folic acid..

Hang in there 💪🏻💪🏻

Sabar sis. Apa yg pntg jgn stress. Sis try guna OPK dan jgn skip mkn folic acid yer. Positif thinking selalu.