Bila masa boleh scan??

Hi semua, nak tanya lah. Sy beli clearblue digital ni sbb upt lain smua naik dua line. So saja nak tngok brape mnggu. Tak sangka pulak dia tulis 3+. Soalan saya 1) Bila masa sy boleh scan ye?? First pregnancy n period tak teratur. Jadi tak sure takut pergi tapi awal sangat. 2) Normal ke bila pregnant nih boleh kata setiap hari cirit birit. Taktau lah kadang sy makan biasa je. Pagi boleh kena sekali nanti petang boleh ceri beri lagi. Normal ke?? #ingintahu #pleasehelp #firstpregnancy

Bila masa boleh scan??
18 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
TapFluencer

saya pun first pregnant n period mmng xteratur..cek upt smua naik double line n rsa mcm xprcya mula tu so try bli clear blue cek pregnant 3+..dlm msa 2/3 hri tu nk confirmkan sya trus g klinik cek n nurse akan sruh kita cek upt lg skali tp bila cek kt diorg upt tu agak kabur so kna tnggu lg 2 mnggu bru dtg blik klinik cek lg skali n scan baby btul pregnant tp sya msa tu diorg detect pregnant luar rahim so kna refer ke hosp cek diorg kta baby kecik sgt tp ok xde msalah..skrng dh 36w4d due 14/10/22 tp bln lpas cek doc pkar dia bg tarikh due bru sbbnya period xtratur msa cek doc pkar bg 3 tarikh due 14/9,30/9 n 1/10 tp tu la skrng dh 27/9 msih xrsa apa² lg🤭😅 tnggu 30 hribln ni plak😅 doc pun xtau nk bg due bila...apa² pun doakan sya smoga selamat bersalin ye n sya doakan smoga smua mommies dlm ni pun dipermudahkan sgala urusan bersalin nanti aminn...🥰🤲

Baca lagi
2mo ago

Tu la🤭 aminn smoga kandungan sis shat slalu n kuat🥰

Boleh je nak pergi scan. Saya dulu samar je naik upt biasa, tahu pun sebab kakak urut suruh pergi. Sekali pergi scan, ngam 4minggu. Esok tu test clearblue mcm awak ni 1-2minggu. So awak punya 3 maybe lebih dari 4minggu. 10minggu dah boleh bukak buku pink tapi ikut kawasan. Better call dulu kawasan awak bukak buku bila and ambik date. Sakit perut tu kalau area ari ari baby tengah membesar sebab awak dah nak masuk 2bulan. Tapi ada je kes mcm awak selalu sakit perut. Senang pergi je scan, biasa la anak first kan mesti nak tau keadaan, yg penting jangan buat kerja berat sebab baby kecik lagi bahaya. Banyakkan rest and kalau boleh ambil cuti kerja dulu ya sampai habis 1st trimester.

Baca lagi

3+ tu mean baru 5weeks mcm tu..kalau awak nak sah kan kehamilan awak boleh ja..cuma nnt awak jgn risau bila doctor inform baru nmpk kantung or dinding rahim menebal..sbb usia kandungan masih baru..selalu kalau swasta doctor akan suggest utk repeat scan semula.. dlm masa 2mggu lg.. nak betul2 nmpk baby dn heartbeat baby selalu dlm 8-9weeks ke ats.. inn shaa allah nmpk clear..boleh start mkn asid folid dh dr skrg.. nnt bila buka buku pink boleh continue ubat kk bg.. boleh cuba call kk utk tya perlu buat appointment or boleh walk in terus ke utk buka buku.. sbb stgah kk kena buat appointment dlu..

Baca lagi
2mo ago

In shaa Allah, okey awak. Terima kasih 🫶🏻 semoga segala urusan awak dipermudahkan juga 🥰

TapFluencer

1. Saya pun tak reti kira umur kehamilan ni, lepas cek upt, saya terus ke klinik untuk pengesahan awal kehamilan sbb umur saya 40-an, berisiko kan. Jadi saya ambil langkah selamat, dpt pengesahan awal, dapat pantauan awal. Syukur, Allah izinkan kami nampak kantung semasa scan dan doktor sahkan saya hamil 4 minggu +. 2. Risiko cirit birit semasa hamil ni, ialah dehidrasi. Jika 4 kali dlm sehari CB atau CB berterusan dlm 48jam, better jumpa doktor. Minum air kosong secukupnya 2.

Baca lagi
2mo ago

Okey puan. Sy cadang utk pergi awal bulan 10 nih. Semoga ada berita baik. In shaa Allah. Sy mmg jenis mnum air kosong bnyak. 3L utk sehari tu mmg sy. Tapi masa check nnti sy akan beritahu terus sbb kerap sgt CB jadi takut perkara lain pulak berlaku Terima kasih puan bagi perkongsian 🫶🏻

Boleh terus ke klinik scan utk confirm pregnant. Tips sebelum scan make sure pundi kencing penuh. Jgn kencing dulu baru ada contrast n nampak kantung. Pasal cirit birit ni bergantung setiap ibu pregnant. Normal je ada tanda2 mcm tu. Cuma kalau teruk kena cepat2 g klinik takut dehydrated nak2 tgh pregnant kan. Semoga dipermudahkan urusan 😊

Baca lagi
2mo ago

Baik sis. Terima kasih atas tips nya. Buat masa nih sy mmg keep on mnum air bnyak sbb mmg jenis mnum 3L sehari. In shaa Allah, Aamiin. Semoga urusan sis juga dipermudahkan 🫶🏻

saya dulu scan je awal masa 5w sbb nak pastikan bukan pregnant luar rahim nampak dot pun dah rasa lega sambil dapat nasihat drpd doktor tp scan tu kene buat dkt swasta pastu saya call kk tanya bila boleh dtg, kk suruh saya dtg masa 8w utk buka buku dan scan skali lg waktu tu dah besar sikit, walaupun bulat je tapi tetap syukur sgt

Baca lagi
2mo ago

sama2 sis saya dulu pun masa tahu pregnant mmg cirit birit hari2 minum air masak banyak je, keep hydrate makan je macam biasa.. moga dipermudah urusan sis 😍

kalau ada budget lebih pergi je scan kat swasta..early pregnancy..sy scan masa 5w ..alhamdulillah,dlm rahim dan dah ada dot..better g scan awal kdg risau gak kalau sakit tu..so,dok boleh bagi nasihat sikit or ubat mcm tu..

2mo ago

Insha'Allah,..semoga dipermudahkan... Apapun tahniah.. 😊

Disyorkan scan 10 weeks. Masa ni dh nmpk bentuk manusia. Badan, kepala, tgn & kaki. Puas hati. Cirit-birit berpunca drp makanan yg tercemar/kuku pjg/cincin di jari digunakan utk mkn ada kotoran/ bakteria.

2mo ago

Ada yg ckap begitu. Sbb scan skrg pun. Nnti kena scan lagi. Tapi hati jadi risau sbb perut bahagian bawah kiri setiap hari sakit n kerap. Sy pulak mmg kerja berat Ohh mungkin sbb cincin kott. Sy mmg dari kecik terbiasa okai cincin takpernah tanggal. Cuma mungkin sbb pregnant kott jadi sensitive. Kalau makanan sbb sy tak makan luar. Mmg makan di rumah shj. Family smua okey. Sy sorang je yg setiap hari CB

Skrg cuba pergi scan hospital sis. Ckp sis buat pregnancy test positif 3+ tapi sakit perut setiap hari. Jd mmg xde buku pink lagi utk rujukan. If sis nak jimat kos la.

2mo ago

Eh maaf sy salah baca sy ingatkan sis sakit perut selain cirit birit. Just in case sis sakit perut selain cirit birit boleh pergi hospital terus if bimbangkan kandungan. Masa 10 weeks dh boleh scan. Nampak bentuk manusia.

better scan lepas 6 weeks ke atas sbb baru akan nampak kantung baby also nampak jantung baby skli and normal sbb sy dlu pun cm tu lagi lawas bila pregnant ni

2mo ago

tq mummy aminnn 🥰🥰