Naik Bot kandungan 12 weeks

hi semua.. nak tanya.. bulan 11 nnt saya nak ke langkawi.. kandungan alhamdulillah dah 12 weeks time tu.. boleh tak, naik bot time nak pergi island hoping tu n boleh tak saya pergi snorkeling ?

26 Balas

Saya rasa better jangan dulu. Dari pengalaman kakak saya dia pregnant 5 bulan pergi perhentian naik boat, snorkling and buat macam macam lagi. Balik dari cuti baby tak bergerak 2 hari. And keguguran. Tapi tak pasti lah lain orang lain ragam badan. Apa apa pun be safe ya.

5y ago

Allahu 😥 baik sis baikkkk.. bahaya sgt ni.. risau jgkkk.. thankyouuu❤

Sy pernah naik bot keliling bbrp buah pulau d semporna dlm lbk 4 days... Masa tu tak tau preggy... Tp simptom2 tu mmg ada la.. Tdk jg excep preggy... Pastu balik p appointment Pakar O&G... Tup2 disahkan positif 5 week... Syukur tkda apa2 🙏🙏😂

Kalau saya, saya jawab x bole la sis. Kandungan u masih d usia yg sgt2 perlu di jaga. Boat u tahu akn terhentak2. Kita x doa kn tp kita nak elakkn benda x elok. Mcm sy hikers sejak tahu ngandung semua aktiviti saya stop smpai melahirkan.

Rasanya kalau boleh elakkan, elakkan. Sbb sy ada pengalaman kenalan sy keguguran lepas balik bercuti dari pulau redang. Tapi depend pada ketahanan rahim seseorg. Better rujuk doktor dulu sebab sayang la dh book semua tak dpt merasa 🤭

Sy org langkawi sis. Better jgn kot gi island hopping naik bot tu. Sbb dorg bawak laju & kasar. Takut jadi apa2 dgn kandungan. Bot fibre kecik je. Air ombak2 mmg bot tu akan hentak2 air. Seriously bahaya. Elakkan ye.

Masa saya prgnet 2bulan , saya naik bot nak ke nusa peninda . Tapi masa tu saya tak thu saya pregnant . Tapi alhmdulillah nasib baik tak jadi apa2 . Bagi saya , batalkan niat klau dh tau diri tu prgnant sis .

Awal awal jgn la sis. Sy ni mengandung terpaksa cancel dua trip. Booking awal sgt mse promo, last last dua dua tak merasa, nyesal xsudah. Tp xpe la, asalkan baby selamat. Takut nak tanggung risiko.

12 mgu ke bawah sebaiknya elakkan... tp depend pd bdn seseorg jugak... ade jenis yg thn lasak ade yg jenis fragile tak boleh lsak... apa pun better amik jln selamat precaution yeee sis 😃

Tk digalakkan sbb bot kecik alun hentakkan dia kuat sis.. Kalau ferry besar tu doc bg tp doc selalunya trimester kedua la.. First dan third selalu doc xbg

Bahaya tu sis sbb bot laju so water pressure sangat kuat. Saya kerja kat langkawi. Balik kg naik feri pun rasa tak selesa sangat bila laut beralun