MIL, in laws

Hi semua, nak bercerita harap ada yg sudi baca dan nasihat. Selalu baca cerita orang dapat mertua/keluarga in law yg bermasalah sampai stress bila balik kampung dan sebagainya. Saya pon selalu berat hati nk balik rumah in law, tapi bukan sebab mereka bermasalah, tapi mereka 'terlalu baik' sampai buat saya pening dan tak selesa. Jadi saya selalu rasa tak layak untuk mengadu dan patut hadap dan bersyukur saje, tapi tulah, tak larat. Mertua saya baik, tak pernah aniaya saya mcm sesetengah mertua lain. Cuma nya saya rasa mereka agak micro-manage dan pushy. Suami saya ada dua beradik je, dia dan adik dia. Mungkin sbb tu mereka hidup mcm tu, semua mak ayah buatkan, semua mak ayah decide, semua mak ayah masuk campur. Saya tak biasa sbb keluarga saya jenis agak independent. Adik beradik 5 org. Nak buat apa2 mak ayah bagi je, kau buat kau tanggung ha gitu. Masa saya kawen dengan suami dan kami masih berdua, semua masih ok lagi. Walaupun mertua selalu sibuk itu ini nk terlibat dlm urusan rumah tangga (tapi nasihat yg baik2). Saya selalu ckp ngan suami, awak tu skrg ketua keluarga kita. Boleh tak awak take the lead, ambil decision yg terbaik untuk keluarga kita dan jangan semua nk tanya/bergantung dekat mak ayah (dlm urusan rumah tangga). Tapi suami sy pon tak mampu nk ckp apa2 sbb katanya mak ayahnya mmg jenis begitu. Tapi saya tahan saja dan berfikir baik, mereka nk bantu anak dan menantu. Fast forward, saya bersalin dan berpantang di kampung suami. Ya Allah, stress sgt. Rasa mcm sangatlah dikawal itu ini sampai saya tak dpt bernafas. Berkali2 ulang suruh makan, makan, saya rasa rimas. Ckp sekali sudah la, saya ada timing sy sendiri. Belum bab jaga baby, satu2 nak perhatikan, nak bagi nasihat, nk sibuk2. Betul banyak membantu, tapi kalau setiap satu perkara nk menyelit pon stress juga saya. Bayangkan saya lebih bnyak nangis sbb stress dengan mertua, daripada stress sedia ada jaga baby. Selepas tu mmg trauma, saya berusaha sgt nk fikir yg baik2 sahaja, tapi agaknya lepas pantang kat sana tu, saya jadi lagi tak selesa. Sekarang anak dah 10bulan mcm tu. Setiap kali nk balik rumah in law saya anxious sgt. (saya mmg dari muda dulu ada kes depression and anxiety walaupun skrg dah ok). Saya asyik berfikir, urusan apa lagi yg dorg nk micro-manage kali ni. Rasa berat nk balik. Allahu tak bersyukur ya saya :( Bab anak saya, mmg saya rasa dorg agak obses. Ye, cucu pertama dalam keluarga besar, saya faham. tapi saya rasa masa mak saya sendiri dpt cucu pertama, rilek2 saje takde pon over. Ni kalau saya nk mandi kan anak pon sibuk nk intai, sepanjang masa tanya dah susu belum dah ini belum dah itu belum. Saya rasa mcm serabut la, anak saya saya pandai la jaga jadualnya. Lepas tu mak mertua dan adik ipar suka belikan baju untuk anak. Alhamdulillah. tapi kalau setiap kali balik bagi sampai 2-3 pasang tu tak ke over? Mereka bertanggungjawab supply baju anak saya ke? Saya tak ada beli baju untuk anak saya ke? Dah jadi satu hal saya nk kena gilir2kan pakai baju anak supaya mereka tak terasa. Maklumlah saya overthinker. Dalam kepala serabut, tapi hati sentiasa serba salah dan sebaik mungkin nk jaga hati dorg. Lepas tu sepanjang masa nk main ngan anak saya. Asyik panggil "sini sini kat nenek" "sini la sini la". Budak tu saya nk susukan, saya nk tidurkan, masih mencari2 dia. Anak saya pulak jenis berkepit sikit dengan saya. Kadang2 tu ayatnya "asyik dengan mama je, sini la dengan nenek" mcm tu. eh jealous ke mcm mana. Sampai kadang direbut2 anak saya dari pelukan saya. "sini kat nenek, mama nk makan/mandi" padahal takde pon saya cakap apa2. Mungkin niatnya nk ringankan beban saya yg sepanjang masa dengan anak, tapi cara pushy tu mcm saya rasa terpaksa nk bagi, walaupun saya tgh manja2 dengan anak sy sendiri. Kadang2 tu buat2 bercakap dengan baby "mama adik masak apa harini..pukul berapa nak makan ni dah petang ni" "pampers dah penuh tu, mama adik tak tukar pampers ye" " kuku panjang ni, mama adik tak potong ye" betul2 depan muka saya. kau rasa?? tak ke serabut. dalam hati saya mcm ye ye sabar sikit, saya tahu nk buat, tu kan anak saya. masalahnya semua saya je la yg hadap dan terasa, suami saya/anak dorg? buat2 tak dengar.. Setiap kali nk balik ke KL dari kampung, asyik sedih je. "kenapa nak balik?""kenapa balik sekejap je" " bila nk balik lagi" padahal lagi bnyak balik kampung ni dari kampung mak saya. agaknya dorg lupa yg anak saya ni pon ada atuk nenek nya yg sebelah lagi. Lebih kurang mcm tu la ceritanya, bnyak lagi situasi lain tapi tak dpt la nk cerita semua. Belum lagi dengan nasihat2 dorg yg saya tak minta. Anda semua rasa mcm mana? Saya faham kalau ada yg fikir sy tak bersyukur, sbb saya pon rasa mcm tu :( Tapi please someone bagitahu saya apa yg saya rasa ni valid dan normal. Apa agaknya cara terbaik untuk saya tak stress kat sini, dan saya tak berfikir yg tak baik pasal in laws?? Kadang2 jealous dengan suami sbb dpt mertua (my mom) yg rilek2 je. takde pon nk sibuk2 hal rumahtangga. family kau, kau jaga sendiri. Dengan kurangnya balik kampung saya sbb mak saya takde pon nk paksa2 balik. kalau fikir balik, sgt la tak adil. tapi tulah, kalau ckp ngan suami pon dia tak dpt nk buat apa, sbb mmg family nya 'dari dulu mcm tu'. hmmm Sekarang ni kami di kampung suami. Esok raya tapi saya sgt tak bersemangat. Kisahnya baju raya kami satu family (saya, suami dan anak) mertua dah pilih dan belikan. Dah siap basuh dan gosok. Kau rasa? 🙃#pleasehelp

6 Balas

sis situasi kita sma sis... In law sy pun sgt2 baik smpai sy naik rimas juga sbb diorg jenis over protecting... msa sy brpantang di rumah mertua pun mcm tu.. asyik sruh mkan walhal blum timing kita nak mkan... pstu ade je tak kena di mata diorg bila soal anak.. anak sy lambat mandi sikit da kena bebel.. air panas sikit pun bising... pastu anak merengek sikit pun dia bising sbb kesian kat budak tu.. msalah nya sy kena buat krja stu2 bukan serentak nak buat ... in law mmg baik tpi tu la... klau over protecting pun kita jadi rimas sgt.... sy prna rsa stress waktu berpantang rumah mertua nasib la x smpai kena bentan ... smpi kan cara nak susu anak pun di perhati kan ...hmmm mcm tu la .. apa2 pun bersabar je la sis... kadang2 hal rumah tangga pun in law boleh masuk campur... bab kuku anak pun asyik kena mcm tu ... “sian budak ni kuku panjang.. mommy tk potong pun ..” depan sy dia ckap... ban pampers pun mcm tu sis.. sy pun kena ... bab baju anak pun mil suka msuk cmpur... siap kata kita ni tak reti nak pilih baju anak...

Sis Jom Kita tukar mentua. Saya nak sangat ada mertua yang treat Anak menantu Macam Anak sendiri selain dari family sendiri, seronok sgt ada Yang tegur nasihat , ada yg bagi perhatian.. as what you said, saya punya opposite sgt.. menyesal dpt family toxic. Suami saya Anak mak, sama jgk perangai jenis nak control. Tapi control yg menyusahkan menantu dan cucu. Biarkan Dia saja nakhidup senang,hanya prioritized diri Dia, cucu menantu terkontang kanting sendri nk hidup.. serious Kalau Ada nasihat yg awak xboleh nak Terima just masuk telinga kanan, keluar telinga Kiri.. senyum Dan angguk saja. I wish ur in-law were mine

Fahaaam, sama la sis. Tp sy yg part “sponsor baju” (family side sy yg suka belikan) mmg sy ok je, sbb sekarang pun baju baby mahal2. Hehe. Tapi if part perkembangan anak tu ha sy rimas betul sbb ada anak buah (belah husband) sebaya anak sy. Habis la di compare nya. Selalunya sy iya kan je, tp dlm hati mmg terasa & sakit hati tp sabar je la. If anak sy lebih sikit xnak mention pun, mesti mention kejayaan anak buah tu je hmm 🤭 Tu la, “selalunya” jadi menantu lelaki ni ok je, menantu perempuan ni pressure betul.

hampir sama la cerita kita. sampai kan saya nk kurangkan susu anak , sbb kalau bagi susu , dia x maw dah makan nasi . susu sy bg masa nk tidur malam ja. so utk mnum ptg sy ganti kan dgn ribena , sarsi , oren . etc. mmg berkesan . anak bnyk mkn nasi. n berat badan pon naik. tp dapat tau kat mil. dia marah knp x bg anak susu. hello!! budak tu dh 4 tahun . bukan 4 hari. tup2 dia p beli kan susu berpeket2.. nak suruh minum susu. nahh. budak tu dh knyg susu , x nk mkn nasi dah. dia igt susu tu bagus sgt ka...

Say faham mungkin sis rasa beza dgn keluarga sendiri tp cuba fahamkan dan letak diri dm keluarga mil. Mcm sy pun family sy jenis independence masuk keluarga mil diorg jenis rapat jd semua amik tau walaupun kdg rasa tak perlu nasihat tu tp kite dengar je angguk tp blk rumah kita ikutla cara kita. Sis anggapla mil tu mcm mak sendiri merekapun dh tua xtau sampai bila ada dhn kita. Cuba positif jgn fikir bukan2 inshaAllah semua ok.

biasa la tu sis... lain org lain caranye.. sbb cara kte dbesarkn berbeza, jd kte susah nak adapt ble msuk fmily bru nie.. sye rse mntua sis kre ok la tu cuma mgkin sis x biasa cara dye.. klu sye simple je, ble rse 'ssuatu' or x selesa.. kurgkn blek sne atau blek skejap2 je.. prangai org kte x bley nak ubah, kte pun kdg susah nk ubah mindset kte.. jd sye rse jln tu yg tbaik..